Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

SIGURNOST NA MORU

Dalmacija dobila plovilo za potrage, vrijedno više od 400 tisuća kuna: "Iskustvo je neopisivo. S ovim na intervenciju za koju nam je prije trebalo dva sata stižemo za 25-30 minuta"

Od petka traje potraga za 40-godišnjim turistom kojem se, nakon što je supruzi poslao fotografiju s Biokova, gubi svaki trag. S povećanjem broja turista raste i broj ovakvih izazova za naše žurne službe, koje su sredstva za opremanje pronašle u europskim fondovima.

Vojni helikopteri i dronovi drugi su dan u potrazi za nestalim Poljakom na Biokovu. Uz nepristupačan teren pripadnicima GSS-a potragu su otežavale i nesnosne vrućine. No, zahvaljujući novcu povučenom iz Bruxellesa sve su opremljeniji za ovakve akcije.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

"Jedno 12 godina ima da je Hrvatska gorska služba spašavanja počela aplicirati na europske projekte, to su bili prvi projekti, ako se sjećate, prekogranična suradnja. S obzirom da smo tu skupili neko određeno iskustvo, mi nismo stali na tome", rekao je Darko Gavrić, pročelnik HGSS stanice Split.

Trenutačno sudjeluju u projektima vrijednima gotovo 30 milijuna kuna. Ulaže se od turistima primamljivih visina Velebita do nacionalnog parka Mljet. "Za nas je daleko najvažniji projekt 'Sigurna HR' jer kroz taj projekt jačamo svoje kapacitete, obnavljamo opremu, obučavamo specijalizirane timove za spašavanje na divljim vodama, kupujemo nova vozila", kaže Gavrić.

Upravo zahvaljujući EU fondovima u Dalmaciju je stiglo i višenamjensko plovilo za potragu vrijedno 420 tisuća kuna. Ronioci obučeni za najzahtjevnije scenarije njime dobivaju na vremenu, često ključnom kod spašavanja života.

"Pa iskustvo je neopisivo. Znači s ovim negdi kad bi trebali ić na intervenciju, ako bi trebali, išli bi amo reć dva sata s ovim stižemo za 25-30 minuta znači neusporedivo je što se tiče brzine, što se tiče mobilnosti...", priča Ivica Jelaska iz Specijalističke postrojbe civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.
Nabavu glisera osigurala je Splitsko-dalmatinska županija, koja se sa samog začelja popela na vrh po povlačenju sredstava.

"Imali smo Holistic projekt, njega smo doveli do kraja instaliranjem 14 kamera na frekventnim točkama, uglavnom na uzvišenjima koji prate požare i koji su povezani s centrom u Divuljama i s nacionalnim stožerom i Ministarstvom unutarnjih poslova. Također imamo ovaj Redines projekt koji je još uvijek u izvođenju, a on služi za dodatni nadzor preko satelita za nadzor šumskih požara ili eventualno aktivnosti koje se događaju", priča župan Blaženko Boban.

Za sigurniju svakodnevicu sve više ćemo kucati na vrata zajedničke europske blagajne.

Više o ovoj temi za Dnevnik Nove TV govorio je Bruno Stanić, zapovjednik Specijalističke postrojbe Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. Istaknuo je kako je novi gliser važna akvizicija za njegovu postrojbu, zbog mobilnosti i brzine, a moguće ga je uključiti i u rad drugih službi, primjerice lučke kapetanije i pomorske policije.

Na pitanje koje greške ljudi najčešće rade na moru, odgovara: Teško je definirati koje bi to bile osnovne greške, incidenti se javljaju i među roniocima na dah i među onima koji rone s aparatima, ali i zbog nesavjesnih nautičara, koji nepažnjom i nepromišljenošću prouzrokuju pomorske nesreće sa smrtnim posljedicama za kupače, za ronioce i sve one koji su u moru.

Savjetovao je sve koji idu roniti da se drže propisa – da na ronjenje idu u sklopu ronilačkih centara, jer su ta ronjenja organizirana i nadzirana. Nadalje, ukazao je i kako neki rone sami, iako bi trebalo biti u paru. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene