Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ocijenila je da hrvatski gospodarstvenici mogu biti uspješni na tržištu Kuvajta.


Dalić je ustvrdila i kako bi posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj zemlji i otvaranje hrvatskog veleposlanstva, mogli označiti početak nove etape u gospodarskim odnosima između dviju zemalja.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Po čemu su ostale zapamćene hrvatske inauguracije? Pogledajte presjek tradicija, modnih odabira i redateljskih imena Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović, vila u Visokoj ulici Plenković o novom uredu Grabar-Kitarović: "Ako je odluka da to bude u Visokoj, uredit ćemo joj prostorije"

"Posebno značajnima smatramo mogućnosti koje bi ovdje mogla ostvariti naša industrija naoružanja, brodograđevna industrija, prehrambena industrija, od kojih mnoge tvrtke imaju halal certifikat", rekla je Dalić u Kuwait Cityju gdje je doputovala u izaslanstvu hrvatske predsjednice koja se nalazi u dvodnevnom državnom posjetu.

"Tako da očekujem da će ovaj posjet kao i sutrašnje otvaranje hrvatskog veleposlanstva označiti jednu novu etapu u gospodarskim odnosima dviju država", dodala je Dalić.

"Reakcije kuvajtskih ministara pozitivne"

Odgovarajući na novinarsko pitanje o rezultatima sastanaka dužnosnika i gospodarstvenika dviju zemalja, Dalić je kazala da su "reakcije kuvajtskih ministara vrlo pozitivne". "Dvije zemlje imaju višedesetljetne prijateljske odnose ... povezuje ih i suradnja u trenucima koji su bili teški ... poput pomoći Kuvajta tijekom Domovinskog rata izbjeglicama koje je primila Hrvatska", rekla je Dalić.

"U tome ozračju su i mogućnosti za gospodarsku suradnju pozitivne, odnos kuvajtskih dužnosnika prema našim tvrtkama čini mi se vrlo pozitivan, a naravno da je na njima i na njihovoj konkurentnosti da one natječaje na kojima se natječu i osvoje. Mislim da će im i ovi razgovori u tome pomoći", rekla je Dalić.

Osim Dalić u predsjedničinom izaslanstvu nalaze se i načelnik glavnog stožera general Mirko Šundov i predsjednik Islamske zajednice u RH muftija Aziz Hasanović. U gospodarskom su izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK), predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.

"Gospodaraska razmjena na niskoj razini"

Potpredsjednik HGK-a za međunarodne poslove Želimir Kramarić također je ocijenio da se radi o "iznimno važnom posjetu jer je gospodarska razmjena između Hrvatske i Kuvajta na vrlo niskoj razini". "I ovo otvaranje veleposlanstva i svi susreti predsjednice i potpredsjednice vlade sa svim ključnim čimbenicima ove zemlje daju otvorena vrata za razgovore o budućim mogućnostima suradnje", rekao je Kramarić.

"Sada smo se fokusirali na dolazak nekoliko ključnih tvrtki s područja obrambene industrije, brodogradnje i ICT-a. To je tek prvi korak ... nakon što se otvori veleposlanstvo HGK će naravno u suradnji s komorom u Kuvajtu učiniti sve da se vrlo niska razmjena od svega 12-tak milijuna eura podigne na znatno višu razinu", rekao je Kramarić.

Za ponedjeljak je predviđeno svečano otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Kuvajtu te susret predsjednice s pripadnicima hrvatske zajednice u toj zemlji. Kako se doznaje, Kuvajt planira otvoriti veleposlanstvo u Zagrebu, možda već u drugoj polovici ove godine. (Hina)