Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za bolest saznali iz medija

'Iz medija smo saznali da nam je kćer umrla od gripe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Milinović ispričao se obitelji djevojčice koja je uzrok smrti svoje kćeri saznala iz medija.

'Vrh svega je što smo mi to danas saznali na taj i taj način. Ministar Milinović se ispričao i prihvaćamo njegovu ispriku i mislim da je istinita i da je puno veća greška u bolnici u Splitu. Ja hoću samo da se pobrinu da djeca u Splitu i u drugim bolnicama stvarno budu malo bolje zaštićena. Jer vjerujte mi nisu. U noći kad se moje dijete borilo za život bez ikakvog problema na dječju odjel su ušetali moj brat, njegova prijateljica i još par ljudi do nas. Uopće nije problem donijeti virus bilo koje bolesti na odjel gdje se nalaze djeca', rekao je Vedan Malenica, otac preminule djevojčice.

Pročitajte i ovo Vojnici koji se bore protiv Boko Harama Otmica iz škole Djevojčica koju je prije 10 godina oteo Boko Haram spašena je, ali nije bila sama... Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi

Naime, roditelji preminule trogodišnjakinje to da im je kćer imala svinjsku gripu saznali su iz medija. Kada se čuje za smrt malog djeteta uvijek je strašno, a pogotovo kada se zna da je uzrok svinjska gripa koja se najviše raširila baš na splitskom području. Liječnici ističu da je djevojčica 5. studenog u bolnicu stigla s dvije bolesti, leukemijom i gripom. Liječili su je prvo od leukemije, no tijekom dana liječnici su po simptomima shvatili da ima i gripu. Nažalost bilo je prekasno za spas, djevojčica je umrla isti dan na intenzivnoj njezi.

>> Svinjska gripa može biti smrtonosna u kombinaciji s nekom drugom bolesti

>> Ministar: Zbog gripe zabranite pušenje

>> 'Promiče se strah od svinjske gripe zbog stvaranja profita'

Prva informacija o tome da je njihova kćer, koja je bolovala od leukemije, umrla od svinjske gripe, do roditelja je stigla putem medija Izgleda da roditelji trogodišnje djevojčice iz Splita nisu znali koliko je strašno bolesno njihovo dijete. Liječnici su posumnjali da boluje od leukemije i poslali je na bolničko liječenje u splitsku bolnicu Firule. 'Taj dan dijagnosticirana joj je leukemija, ali tijekom dana stanje se drastično pokvarilo, nastali su problemi sa krvnom slikom', rekao je dr. Neven Pavlov iz Klinike za dječje bolesti, KBC-a Split. Bolnički liječnici su odmah posumnjali da djevojčica uz leukemiju ima i gripu. Nažalost, nije bilo pomoći.

Marasović nije želio komentirati

'Djevojčica je umrla isti dan kada je i primljena, u večernjim satima na intenzivnoj njezi', dodaje dr. Pavlov. Za malo tijelo oslabljeno leukemijom, gripa je postala smrtonosna. 'Kod ovako bolesne djece očekivano je da su podložniji infekciji', kaže dr. Nikica Bradarić. Roditelji su izgleda mislili da im je dijete umrlo od sepse ili neke druge komplikacije. Da im je kćer umrla od svinjske gripe saznali su tek danas iz medija koji su prenijeli izjave ministra zdravstva Milinovića. Tako su eto od ministra tek preko radija i televizije mogli čuti od čega je umrlo njihovo dijete. Bez sumnje, bio je to dodatni šok za njih. Zvali smo ravnatelja splitske bolnice Dujomira Marasovića, no on nije želio komentirati ovaj slučaj. Rekao je kako će se o svemu očitovati ministar zdravstva Milinović.

Nikome nije ugrožen život

Roditelji koje smo zatekli u predvorju Dječje klinike bolnice Firule, u potpunom su strahu i za svoju djecu. Jer, sva djeca ovdje imaju neku bolest i oslabljen im je imunitet. Na Zaraznom odjelu KBC-a Split kažu kako imaju 24 pacijenta, ali nitko za sada nije teško niti životno ugrožen. Gotovo svi imaju upalu pluća. Jedan je otac upravo svoju trogodišnju kćer ostavio na zaraznom odjelu, još ne zna je li svinjska gripa. Učenici privatne gimnazije koja je bila zatvorena zbog 70 oboljelih vraćaju se na nastavu.

Što još možemo očekivati?

Bilo je teško, ali bez hospitalizacija. 'Jedva sam stajao na nogama, sedam dana nisam moga ništa, ni jesti', požalio se jedan učenik. No, problem je što se nekim učenicima sada gripa vraća, a to nam je potvrdio i ravnatelj. Svi se pitaju što još možemo očekivati od ovog virusa. Roditeljima umrle djevojčice najteže je to što su izgubili dijete. No, revoltirani su i grubom greškom Splitske bolnice ili Ministarstva zdravstva. Od sinoć kada su stigli nalazi da je djevojčica zapravo umrla od svinjske gripe nitko ih nije nazvao da im to kaže.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene