Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko su najugroženiji?

Svinjska gripa može biti smrtonosna u kombinaciji s nekom drugom bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iskustvo pokazuje da svinjska gripa vrlo lako može biti smrtonosna u kombinaciji s nekom drugom bolesti. Istražili smo koje su skupine pacijenata najugroženije?

'Kad sam bolesna, još kad mi dođe gripa gotova sam, nema mi spasa', rekla je jedna pacijentica. I jedna i druga gripa mogu dovesti do težih stanja. 'Ako netko već i nakon trećeg dana ima pojačanu temperaturu respiratorne tegobe kratkoća daha to je ta komplicirana gripa i potrebna hospitalizacija', rekla je dr. Ljiljana Betica Radić. A često se zakomplicira plućnim, srčanim i bubrežnim bolesnicima pa onima s bolestima jetara, metabolizma, i neurološkim bolestima. Opasna je i za šećerne bolesnike, za sve oslabljenog imuniteta, i one s prekomjernom težinom. 'Naravno da su oni pod povećanim rizikom razvoja teškog oblika bolesti i to se zna i to liječnici znaju prepoznati', rekla je dr. Adriana Vince. I trebali bi ih preventivno prve cijepiti. No, već nemaju čim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10.000 preboljelo 'ubojiti virus' Umro pacijent u Sisku: Šesta žrtva svinjske gripe? Slika nije dostupna Zaražen virusom H1N1 Bebu oboljelu od svinjske gripe posjećuju roditelji

>> 'Promiče se strah od svinjske gripe zbog stvaranja profita'

'Provjerila sam. Cjepiva više nema'

Dijabetičarka Melita Kurešić, posljednji put je propustila cjepivo 1990. godine, i tad je završila u zaraznoj s viskom temperaturom i dehidrirana, pa bi bilo poželjno da se kao i svake godine od tada cijepi. 'Ne mogu se cijepiti jer cjepiva nema. Provjerila sam u desetak apoteka i više cjepiva nema. Jedino u gradskoj ljekarni na Trgu ima nešto malo, ali po to treba trčati da bi se eventualno ulovilo', rekla je Melita. Oni koji su mogli dotrčati do Trga popodne, cjepivo su ulovili. 'Nemamo informaciju kada ćemo ga ponovno dobiti', rekla je Maja Pogačić iz Gradske ljekarne. Kakao je u pet dana nestalo 325.000 doza cjepiva za sezonsku gripu koje još nema? Kronični i teški bolesnici zaista će morati u niskom startu čekati svoju dozu za ovu svinjsku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene