Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je kraj?

'Da imaju dokaze o veleizdaji već bi mu zakucali na vrata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U javnost su procurili navodni detalji ugovora mađarske OTP banke, koja je suvlasnik MOL-a i Podravke.

Po tim informacijama, u zalog za kredit koji je koprivnička tvrtka dobila, navodno su Mađarima ponuđene i dionice INE. Brzinski su se oglasili i prozvani akteri, bivši premijer Ivo Sanader i bivši ministar Damir Polančec koji sve demantiraju. Financijska operacija Spice zbog koje su dojučerašnji šefovi Podravke iza rešetaka dobiva širi kontekst koji, osim Podravke uključuje INU i MOL. MOL je, navodno, u OTP banku koja je suvlasnik MOL-a deponirao 34 milijuna eura, novac koji je poslužio za kreditiranje operacije Spice, odnosno OTP banka navodno je istim kreditom danim Fimi zatvorila kredit Merrill Lyncha kojim je varaždinska kuća kupila Podravkine dionice. Drugim ugovorom između OTP-a, Podravke i MOL-a, koji se navodno dovršavao kada i pregovori o upravljačkim pravima u INI, Podravka je OTP-u i MOL-u kao jamstvo za kredit ostavila svoje dionice, ali i dionice INE. Bivši politički akteri, premijer i ministar ugovore demantiraju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bojao se neprijateljskog preuzimanja Tajni izvještaj: Mađari razotkrili ulogu Polančeca? Slika nije dostupna Sve skandaloznija afera Merryl Lynch je veza između MOL-a, Podravke i Ine?

>> Polančec i Sanader: Ne znamo ništa u vezi Podravke i OTP banke

'Nisam u vezi s tim sudjelovao ni u kakvim razgovorima niti sam za takve moguće razgovore znao. Riječ je o prljavoj insinuaciji koju odlučno odbacujem', stoji u priopćenju Sanadera. 'Meni sadržaj tih ugovora nije poznat, jer ih naprosto nikada nisam vidio, niti sam sudjelovao u njihovom nastajanju. Nije mi jasan razlog njihovog neobjavljivanja i doista mislim da bi ih zbog sveg što se uz njih veže najbolje bilo objaviti', poslao je u priopćenju Polančec. I premijerka danas bez previše komentara. 'Vlada podupire da neovisne državne institucije, neovisne državne institucije rade svoj posao i odrade ga do kraja', kaže premijerka. Podsjećamo, tajne ugovore Mađari su mjesecima Hrvatskoj odbijali dostaviti. Tek nakon reakcije premijerke, dobrosusjedski odnosi počinju djelovati. Bivši ministar koji je zbog Podravke podnio ostavku tvrdi da ne samo da nije znao za ugovore nego da u suradnji s bivšim premijerom nije ni prije ni sada bio na razgovorima u Mađarskoj.

'Kad bi Državno odvjetništvo i policija imali dokaze koji opravdavaju ovakve zaključke o veleizdaji o prodaji za osobnu korist upravljačkih prava INE oni bi odavno zakucali na vrata i Damira Polančeca i mnogih drugih', rekao je Anto Nobilo, odvjetnik Damira Polančeca. No, možda i budu. Kako je Podravka namjeravala doći u posjed dionica Ine? Ostaje nepoznato. Zna se samo da je kao depozit za vraćanje kredita OTP-u deponirala 6,2 milijuna eura. U koprivničkoj tvrtki osim što zbrajaju štetu zbog mutnih poslova, optimistično čekaju i završetak istrage. Upravo zbog nje, sadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Jurčić koji je ugovore pogledao ne može i komentirati detalje. No, optimističan je. 'Kad dobijemo ugovor mi ćemo dogovoriti način rješavanja tih transakcija i u svakom slučaju, koliko je meni poznato i kako se rješavaju te transakcije, šteta za Podravku neće biti ni blizu onolika za koju postoji sad osjećaj u javnosti', rekao je Jurčić. Samim tim što je prije 10 godina bila tvrtka lider i ponos, a danas se spominje po svemu lošem što se moglo dogoditi u gospodarstvu izgubila je i previše.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene