Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilika za zaradu

Čuvate stare mobitele i ne znate što bi s njima? Evo prijedloga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krenulo je s plastičnim bocama, a danas svoje otkupne cijene imaju i stari mobiteli. U svega nekoliko koraka vaš stari aparat može završiti na reciklaži. No, prije nego što ga se riješite, potrebno je sve s njega obrisati, kako možda vrijedni podaci ne bi završili u krivim rukama.

Prodaja starog mobilnog telefona koji više ne koristite, dobra je prilika za zaradu, ali i očuvanje okoliša. 'Bit je da se dobije svijest u kojem se ti uređaji mogu vratiti, a ne da završe na nekom otpadu i postanu problematičan otpad', rekao je voditelj službe za korisnike Žan Pranić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Most predstavio svoj model Martina Dalić: "Proces otkupa INE nije stao" Slika nije dostupna Uskoro kreće i žetva Opet pomutnja oko cijene pšenice: Krenuli pregovori o pšeničnom kodeksu

I Josip je svjestan da su stari mobiteli, ekološki problem. 'Ljudi ni ne znaju kud bi s mobitelima, bace ih u smeće, to sve završi gore na Hreliću. Hvale vrijedna akcija', kazao je Josip.

>>
A najbolji mobitel u Hrvatskoj 2012. godine je...

Da informacije ne završe u krivim rukama, najbolje je sve podatke unaprijed obrisati. 'Treba izvaditi bilo kakve memorijske kartice koje mogu sadržavati osjetljive podatke. Postoji problem da podaci koji se spremaju u flash memoriju, ostaju duže vremena, pa čak i onda kada se obrišu', objasnio je Tomislav Androš, konzultant za sigurnost informacijskih sustava.

Svoj stari mobitel u samo nekoliko koraka šaljete u povijest. Cijene variraju, ovisno o modelu. 'Postoje uređaji od osam kuna, pa čak i nekakvi noviji uređaji koji se mogu otkupiti za iznos oko 2.000 kuna', kazao je Pranić.

Neispravni mobiteli idu na reciklažu, dok oni bolji popravljaju izvozničku sliku Hrvatske. 'Uređaji se zapravo prodaju dalje, izvoze u zemlje u kojima je potražnja za takvim mobitelima', kazao je Pranić. Brisanje podataka traje nekoliko minuta, a opreza nikada dosta. Fotografije, poruke i vrijedni podaci još uvijek nemaju cijenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene