Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Punjenje državne blagajne

Čuda su moguća: Hoće li srpanj spasiti turizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turistička sezona mogla bi nam vratiti osmijeh na lice, ali i koliko toliko napuniti državnu blagajnu. Iako predsezona nije dobro počela, prvi tjedni srpnja ipak najavljuju optimističan nastavak sezone.

Sve oči skrivećki pogledavaju srpanj na kalendaru, u srpanj se polažu nade spasa hrvatskog turizma, srpnjom se pokušava nadoknaditi minus od šest posto koji se nakupio u pola godine. Kako je krenulo, čuda su i moguća.

Pročitajte i ovo Crobarometar Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: Što se dogodilo s rejtingom HDZ-a? Pogledajte kako su građani ocijenili Milanovića i Plenkovića Slika nije dostupna PODACI ZA SRPANJ Objavljena prosječna hrvatska plaća, ovo su djelatnosti s najvišim i najnižim primanjima

'250 tisuća ljudi je prešlo granicu više nego u srpnju 2009. godine', rekao je Damir Bajs, ministar turizma. Utrka s cijenama i bježanje od prošlogodišnjih minusa glavna su vodilja konkurencije. Kod nas je malo drukčija logika. 'Da za istu cijenu damo više. To je nešto što je dobro i trebalo bi u financijskom rezultatu donijeti manju žrtvu nego smo bili primorani napraviti prošle godine', kaže Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-a.

>> Negativan trend: U prvih šest mjeseci 4 posto manje noćenja

I možda ispred konačne brojke staviti znak plus. Davanje više za istu cijenu možemo zaboraviti kod Nijemaca koji su nas zasada zaobišli. Kao i Mađari, Česi, Poljaci i Talijani, što zbog recesije, što zbog nogometa. 'Pozitivan pomak je sa Slovenijom gdje smo već ušli u plus od šest posto, tu je Rusija s porastom preko 20 posto, Španjolska preko 30 posto', rekao Bajs.

Jadranske regije potonule su i do 11 posto u noćenjima, no srpanj i nastavak sezone pršte optimizmom. Ali i oprezom. 'Od 17. srpnja do 11. rujna, što će tiče kapaciteta kod nas, nema mjesta', rekao je Dragan Magaš, član Turističkog vijeća, Kvarner.

'Već ulazak u srpanj pokazuje pozitive trendove koji bi trebali u prva tri tjedna srpnja kompenzirati ukupan minus koji se dogodio u prvih šest mjeseci', rekao je Kristian Šustar, predsjednik Uprave Maistre. Dugo toplo ljeto je pred nama. Hoće li biti i dovoljno stranih turista od kojih toliko očekujemo?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene