Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao se širi

CRVENO ZLATO IZ BARANJE Posao je zahtjevan, ali zato sve što proizvedu - to i prodaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaganja su velika, posao je zahtjevan i sve se radi ručno, ali zato sve što proizvedu, to i prodaju.

Baranjske njive u bojama su crvenog zlata. Berba začinske paprike u punom je jeku, a pravi posao tek predstoji. Paprika se nakon berbe ostavlja dva do tri tjedna na dozrijevanju, nakon čega se skidaju peteljke te se potom paprika šalje u sušaru na desetak dana da bi bi se tek onda mljela, kaže Žužana Jožef, proizvođačica začinske paprike. Žužana je jedna od većih proizvođačica, a ovisno o godini ubere između jedne i dvije tone. Kaže da sve rasprodaju tako da rijetko ostane zaliha do nove berbe. 

Pročitajte i ovo Baranja obara turistički rekord - 5 Odlične brojke Baranja je već oborila apsolutni rekord broja turista: Osim zbog hrane i prirode, iz jednog razloga dolaze i poslovne žene Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Slavonija i Baranja Ruše prošlogodišnje rekorde: Turisti ovdje uživaju u langošicama, sami beru salatu, a kad odu još se brže vrate

Proizvodnja se proširila po baranjskim selima, a u Lugu djeluju čak dvije zadruge.

"To su vam manja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, to su obitelji koje su ostale bez zaposlenja i oni su sada primorani nešto raditi i to im je jedini izvor prihoda", kaže Stojanka Omerbašić iz Zadruge Rit

Za jedan kilogram začinske mljevene paprike potrebno je 10 do 12 kilograma osušene paprike. Ova je godina zbog klimatskih neprilika bila loša, prinosi će biti manji pa će cijena umjesto 120 biti 150 kuna. Biznis sa začinskom paprikom promiče i Udruženje Baranja. Osnovalo je socijalno poduzetničku zadrugu i novcem iz europskih fondova educiralo 20-ak žena.

"Pokušavamo im ukazati na to da se radi o proizvodnji koja ima dobru cijenu koja zahtijeva i puno rada, ali ima osigurano tržište", kaže Jasna Petrović iz Udruženja Baranja.

Dodaje da ukoliko ne budu kroz suradnju s drugim ljudima s tog područja uspjeli proizvesti odgovarajuću količinu, bit će to još jedna propuštena prilika. 

Baranjska paprika tražena je i u Zagrebu, a zanimanje je pokazala i jedna prehrambena tvrtka.

Prva ovogodišnja mljevena paprika bit će spremna za dva tjedna, a većina će je prodati na kućnom pragu.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene