Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po 4.000 kn Crveni križ počet će isplaćivati tijekom sljedećeg tjedna.


Svakoj osobi s poplavljenih područja koja je imala prijavljeno prebivalište na tom području 16. svibnja ove godine bit će tijekom idućeg tjedna isplaćena novčana pomoć od 4.000 kuna, odlučio je na današnjoj sjednici Glavni odbor Hrvatskog Crvenog križa (HCK).

Vezani članci Slika nije dostupna Zašto je 37 obitelji dobilo novac dok druge čekaju? Slika nije dostupna Tri tragedije u mjesec dana: Ministrica Opačić šalje psihologe u Gunju

Na taj će način biti isplaćeno 35 od ukupno 63 milijuna kuna koji su putem donatorskog računa i žiro-računa HCK-a prikupljeni u akciji pomoći za stradale u poplavama, a pomoć će primiti 8.723 osobe koje se nalaze u evidenciji HCK-a.

Novčana pomoć bit će podijeljena putem poštanskih ureda na područjima županija pogođenim poplavama, a pomoć će dobiti i novorođena djeca čiji roditelji ispunjavaju kriterij mjesta prebivališta, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog odbora predsjednik HCK-a Josip Jelić.

Budući da će nakon te podjele sredstava uslijediti još jedna, Jelić je pozvao sve koji se dosad nisu evidentirali, a ispunjavaju kriterij za dodjelu novca, da se jave u društva HCK-a.

Crveni križ: S novcem postupamo odgovorno

Glavni odbor HCK-a istodobno je danas donio odluku kojom se odustalo od tri planirana programa putem kojih se trebalo nabaviti opremu za kuće na poplavljenim područjima, čime se željelo spriječiti bilo kakve sumnje na manipulaciju novcem.

Jelić se osvrnuo i na, kako je rekao, 'nevjerojatnu medijsku hajku na HCK', zbog koje ljudi prestaju s donacijama i uplatama Crvenom križu. Prozvao je medije koji su proteklih dana prenosili izjave ministara i općinskih načelnika da pomoć ne dolazi na poplavljena područja, te poručio da su djelatnici i volonteri HCK-a u proteklom razdoblju učinili sve kako bi pomogli stradalima.

Jelić je nevjerojatnim nazvao optužbe da HCK nije u proteklom razdoblju dao nikakvu pomoć Gunji, kao i prozivke zbog oročenja 25 milijuna doniranih kuna. Upravo zahvaljujući jednomjesečnom oročenju tog iznosa, ukupnim sredstvima za pomoć pridodane su skoro 44.000 kuna, ističe Jelić.

Jelić i izvršni predsjednik HCK-a Rober Markt priznaju da se možda moglo s isplatom novca krenuti nešto ranije, no ponavljaju kako za to nisu imali jasne evidencije i kriterije.

Ipak, ističu kako nema sukoba s Vladom, u kojoj imaju izvrsne kontakte s pojednim resorima, zbog čega su i zatražili koordinaciju Vlade u raspodjeli pomoći.

Glavni odbor HCK-a danas je također odlučio da se sredstava prikupljena za pomoć stradalima u poplavama u BiH i Srbiji predaju tamošnjim organizacijama Crvenog križa.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju