Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon slučajeva utapanja

Crveni križ upozorava kupače: Budite svjesni svojih plivačkih sposobnosti i ne dovodite se u opasnost!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski crveni križ objavio je priopćenje zbog nedavnih slučajeva utapanja.

Kako bi se izbjegla mogućnost novih nesretnih događaja, Hrvatski Crveni križ podsjeća sve kupače na važnost sigurnog ponašanja u vodi.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Ilustracija PREVENCIJA JE KLJUČNA Može se dogoditi svakome od nas, a drugi je uzrok smrti kod djece: ''Tužno je što smo ovu sezonu započeli s čak četiri žrtve...''

„Nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava ipak sigurniji boravak u vodenoj sredini pa je važno da svaka osoba bude svjesna svojih plivačkih sposobnosti te da samu sebe ne izlaže opasnosti. Postoje ljudi kod kojih je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, kao i tinejdžeri zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti“, poručuju iz HCK-a.

Posebno skreću pozornost na razliku između plivanja u slanoj i slatkoj vodi.

„Treba znati kako je teže plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti pa je na takvim kupalištima potreban veći oprez. Prilikom kupanja u rijekama treba pripaziti na riječne struje, promjene vodostaja, virove, sifone, brane, potopljene objekte i predmete. U jezerima opasnost predstavlja smanjena vidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature te potopljeni predmeti. Treba biti oprezan i kod kupanja u moru te izbjegavati mjesta izložena valovima, vjetrovima i jakim strujama. Pripaziti treba i kod ulaza u vodu, mjesta za skakanje, tobogana, molova i plovila“, ističu u priopćenju i dodaju kako su nezgode na plažama najčešće izazvane nepraćenjem i nepridržavanjem uputa i znakova, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenošću, temperaturnim razlikama i ozljedama ulaska u vodu ili u vodi.

Napominju da osobi koja se utapa treba što prije pružiti pomoć jer sam proces utapanja traje od 3 do 5 minuta, zbog čega je važno znati pružiti prvu pomoć. Poručuju kupačima da ako u vodi uoče nekog u nevolji odmah pozovu pomoć te napominju da je za sigurno kupanje važno birati mjesta koja su pod nadzorom spasilaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene