Pokazna vježba spašavanja na rijeci Krki Hrvatskog crvenog križa
Pokazna vježba spašavanja na rijeci Krki Hrvatskog crvenog križa Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatski crveni križ objavio je priopćenje zbog nedavnih slučajeva utapanja.


Kako bi se izbjegla mogućnost novih nesretnih događaja, Hrvatski Crveni križ podsjeća sve kupače na važnost sigurnog ponašanja u vodi.

Vezani članci Ekonomski pad, ilustracija Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske. Pad BDP-a bit će gori od očekivanog, agencija otkrila i što ga je zaustavilo Karta zaraženih po regijama u europskim zemljama Hrvatske županije na prvih 6 mjesta liste najgorih regija u Europi. Dvije županije uvele još strože mjere

„Nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava ipak sigurniji boravak u vodenoj sredini pa je važno da svaka osoba bude svjesna svojih plivačkih sposobnosti te da samu sebe ne izlaže opasnosti. Postoje ljudi kod kojih je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, kao i tinejdžeri zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti“, poručuju iz HCK-a.

Posebno skreću pozornost na razliku između plivanja u slanoj i slatkoj vodi.

„Treba znati kako je teže plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti pa je na takvim kupalištima potreban veći oprez. Prilikom kupanja u rijekama treba pripaziti na riječne struje, promjene vodostaja, virove, sifone, brane, potopljene objekte i predmete. U jezerima opasnost predstavlja smanjena vidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature te potopljeni predmeti. Treba biti oprezan i kod kupanja u moru te izbjegavati mjesta izložena valovima, vjetrovima i jakim strujama. Pripaziti treba i kod ulaza u vodu, mjesta za skakanje, tobogana, molova i plovila“, ističu u priopćenju i dodaju kako su nezgode na plažama najčešće izazvane nepraćenjem i nepridržavanjem uputa i znakova, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenošću, temperaturnim razlikama i ozljedama ulaska u vodu ili u vodi.

Napominju da osobi koja se utapa treba što prije pružiti pomoć jer sam proces utapanja traje od 3 do 5 minuta, zbog čega je važno znati pružiti prvu pomoć. Poručuju kupačima da ako u vodi uoče nekog u nevolji odmah pozovu pomoć te napominju da je za sigurno kupanje važno birati mjesta koja su pod nadzorom spasilaca.