Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crobarometar za kolovoz

SVE JE MANJE NEODLUČNIH Donedavni favoriti u padu, ostali slažu saveze spasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolovoz je bio mjesec obilježen prekidom arbitraže sa Slovenijom te jedinstvenom potporom Vladi u Hrvatskom saboru, vojnim mimohodom i svečanosti u Kninu povodom 20. obljetnice Oluje, ali i dobrim turističkima vijestima.

 

HDZ SVE JAČI – SDP NE RASTE

Pročitajte i ovo Crobarometar svibanj 2024. Crobarometar Dnevnika Nove TV Pregovori nakon izbora itekako su ostavili posljedice: Jednom političaru popularnost se baš srozala Peđa Grbin O HDZ-u i DP-u Grbin: "Nema boljeg ljepila od novca"

No sve to vladajućima nije koristilo, dapače, HDZ je povećao prednost. Donosi to DNEVNIK NOVE TV u redovitom istraživanju Crobarometar koje je od 1. do 15. kolovoza proveo Ipsos puls na 954 punoljetna građana.

HDZ U TRI MJESECA 9 POSTO BOLJI OD SDP-a

HDZ tako mjesec završava s 31,8 posto ili skoro dva posto više nego mjesec prije. SDP pak uživa potporu od 23,2 posto i nema značajnog rasta ni pada. Zanimljivo kako je u zadnja tri mjeseca HDZ s minimalnih tri povećao razliku na 9 posto.

HDZ u političkom smislu u najgorem slučaju može računati na 28,4 posto birača, a u najboljem 35,2. SDP pak u najgorem slučaju računa na 20,1 posto, a u najboljem 26,3 posto.

PAD DODNEDAVNIH FAVORITA - OSTALI SLAŽU SAVEZE SPASA

Živi zid pao je na 5 posto, mjesec prije bio je na 6 posto. Orah je pao ispod 5 posto ili uživa potporu od 4,1 posto. Bandić 365 stranka je na 3,6, a udruga Most 2,9, HSS je na 2 posto, narodnjaci su na 1,9 posto potpore. Odmah iza njih su reformisti Radimira Čačića s 1,9. Zatim s istom potporom od 1,7 posto slijede BuZ, Naprijed Hrvatska te laburisti.

IDS ima 1,5 posto a HSP 1,3 te HSU 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i ukupno sakupljaju 4,8 posto.

NEODLUČNIH SVE MANJE

Budući da se bliže izbori smanjuje se i broj neodlučnih i trenutačno ih je 9 posto, a još prije 4 mjeseca taj postotak bio je 14 posto.

DOMOLJUBNA KOALICIJA PRVI IZBOR

Domoljubna koalicija uživa potporu od 34 posto i raste. A vladajuća koalicija trenutno uživa 28,2 posto birača.

Kod HDZ-ove koalicije trenutno raspon glasova je od 28,8 sto je najmanje što mogu skupiti, a i najviše mogu skupiti 35,8. Vladajuća koalicija u najgorem slučaju može skupiti 24,7 a u najboljem 31,3.

A I ONI BI MOGLI ODLUČIVATI

Živi zid trenutno uživa potporu od 7,1 posto birača, a Bandić 365 3,8, OraH je na 3 posto, Most na 2,9. Naprijed Hrvatska ima 1,7 posto, HSP ima 1,6, HDSSB 1,5 te Reformisti 1,5 posto. Te stranke zbog snage i utjecaja u svojim regijama mogu uzeti jednog ili dva zastupnika i tako zakomplicirati i odlučiti o formiranju buduće Vlade. Ostale stranke zajedno ne prelaze niti 1 posto ili ukupno imaju 4,3 posto.

SDP sustiže HDZ

SMJER HRVATSKE STABILNO NEGATIVAN

Smjer kojim ide Hrvatska podupire 26 posto i prvi je to put nakon nekoliko mjeseci da nema rasta potpore, no raste broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru i trenutačno ih je 65 posto. Ne zna, njih 9 posto.

VLADINA POLITIKA – MANJE OD TREĆINE POTPORE

Vladinu politiku podupire 29 posto i to je prvi put nakon nekoliko mjeseci da potpora ne raste. A isto tako ne podupire vladinu politiku 61 posto birača a ne zna njih 10 posto.

TRI INSTITUCIJE

Predsjednica kada bi je se ocjenjivalo školskom ocjenom dobiva 3,28 i raste, Vlada je na istoj ocijeni od 2,27, a zanimljivo, Hrvatskom Saboru porasla je potpora na 2,19.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene