Dnevnik Nove TV u drugom dijelu redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar otkriva tko su u siječnju najpopularniji političari te kako s podrškom građana stoji Predsjednica kojoj krajem godine istječe mandat pa će, ako se odluči za kandidaturu, na biralištima morati tražiti potporu za novih pet godina na Pantovčaku.

Galerija


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izbornu godinu počinje s potporom 51 posto građana, a njih 42 posto ne podupire njezin rad. Ne zna njih 7 posto. U svom radu ima potporu birača HDZ-a, s 88 posto, potom birača Mosta sa 73 posto, 35 posto birača Živog zida i 28 posto birača SDP-a.

Vezani članci Sanja Jurišić Sanja Jurišić opisala kako izgleda rad u dopisništvu: "Jedan dan pratiš premijera, drugi dan trčiš za ovcama u Lici" Crobarometar (Foto: Dnevnik.hr) Najlošiji rezultat u zadnjih 10 godina za SDP, politička bonaca dodatno ojačala HDZ

Ovo su dobri i loši pokazatelji u izbornoj godini. Već treći mjesec Predsjednica je zacementirana, ali ako se pogleda mandat njezina prethodnika, u istom razdoblju mandata Ivo Josipović mogao je računati na 66 posto građana koji su podupirali njegov rad, a 25 posto bilo je onih koji ga nisu podupirali.

Tko su najpopularniji političari?

Najpopularniji političar u Hrvatskoj je i dalje Kolinda Grabar-Kitarović, o njoj 63 posto ispitanika ima pozitivan dojam, a njih 32 posto negativan. I opet usporedbe radi, njezin prethodnik Ivo Josipović mogao je u istom razdoblju svog mandata računati na 75 posto ispitanika koji su o njemu imali pozitivan dojam. Ivan Vilibor Sinčić drugi je na listi popularnih političara, o njemu pozitivan dojam ima 45 posto ispitanika, a 42 posto negativan dojam.

Milan Bandić treći je na listi popularnosti, o njemu pozitivan dojam ima 45 posto ispitanika, a negativan njih 46 posto. Božo Petrov može računati na potporu 39 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a 45 posto ima negativan dojam. Andrej Plenković može računati na samo 35 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, dok njih 56 posto ima negativan dojam. O Davoru Bernardiću negativan dojam ima 60 posto ispitanika, a tek 24 posto ima pozitivan dojam.

Tko su najpopularniji političari kod birača četiri velike stranke?

Kod HDZ-ovih birača ništa novo. Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je najpopularnija među biračima te stranke s 93 posto potpore, Andrej Plenković je drugi s 80 posto, a Milan Bandić je treći, o njemu pozitivan dojam ima 63 posto ispitanika.

Kod SDP-ovih birača isto ništa novo. Anka Mrak Taritaš i dalje je najpopularnija među biračima SDP-a sa 66 posto, slijedi predsjednik SDP-a Davor Bernardić s potporom od 55 posto. I prvi put u vrhu popularnosti našao se među SDP-ovcima čelnik HSS-a Krešo Beljak, o njemu 54 posto SDP-ovih birača ima pozitivan dojam.

Za birače Živog zida nema dvojbe. Lider među biračima te stranke je Ivan Vilibor Sinčić s potporom 87 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 52 posto i na kraju Božo Petrov s potporom 48 posto.

Birači Mosta Božu Petrova doživljavaju kao lidera te opcije. On je prvi izbor za 91 posto njihovih birača, slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 80 posto i na kraju Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 65 posto među biračima Mosta.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 990 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr