Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje za veljaču

Novi Crobarometar: Raste broj onih koji smatraju da zemlja ide u pogrešnom smjeru, pogledajte i što je za građane najveći problem u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar veljača 2023. - 8 Crobarometar veljača 2023. - 8 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar veljača 2023. - 3 Crobarometar veljača 2023. - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar veljača 2023. - 4 Crobarometar veljača 2023. - 4 Foto: DNEVNIK.hr +17 Crobarometar veljača 2023. - 5 Galerija 1/22 >>
Dnevnik Nove TV i ovaj mjesec donosi tradicionalno istraživanje Crobarometar. Bližimo se kraju veljače, a u fokusu je proteklog mjeseca bio euro, rast cijena, obnova te dolazak novog ministra Bačića, ali i zapošljavanja u Hrvatskim šumama.

Političkih previranja nije manjkalo ni u tjednima za nama, međutim značajnijih promjena u podršci vodećim strankama nema.

HDZ-u bi povjerenje dalo 29,3 posto vjerojatnih i sigurnih birača. SDP i dalje drži drugo mjesto s 12,2 posto potpore. Slijedi MOST koji bi na listiću zaokružilo 9 posto ispitanika. Možemo je i ovaj mjesec na četvrtom mjestu s 8,6.

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 12 (Foto: DNEVNIK.hr)

Domovinski pokret stabilno je na petoj poziciji s 5,7 posto podrške. Centar ima 2,8 posto potpore. HSS i HSU 1,7 posto. Stranka umirovljenika 1,6 posto. Fokus, HNS i IDS su na jedan i pol posto potpore. Što se neodlučnih birača tiče, dakle onih koji ne znaju komu bi dali glas, njihov je broj nešto manji u odnosu na mjesec prije. U veljači ih je 15,1 posto.

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Četiri mjeseca zaredom rastao je broj optimista. Prošli mjesec taj broj bio je čak najviši u posljednjih godinu dana međutim taj se trend ovaj mjesec ne nastavlja. Drugim riječima, porastao je broj onih koji smatraju da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Njih je 70 posto! U odnosu na siječanj to je 4 posto više.

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 8 (Foto: DNEVNIK.hr)

Devetnaest posto od 991 ispitanika općeg je dojma da je taj smjer dobar. 11 posto nema baš precizno definirano mišljenje - je li im to dobro ili nije.

Potpora radu Vlade i predsjednika Milanoviću

Početkom siječnja, kako su rasle cijene, raslo je i nezadovoljstvo radom Vlade. U veljači ista situacija. Palac gore Vlada je dobila od 28 posto ispitanih. Palac dolje za rad premijera i njegovih ministara dalo je 63 posto. Za njih 9 posto Vlada nema ni plus, ni minus.

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 14 (Foto: DNEVNIK.hr)

Životni standard u fokusu je ljudima, a ispitanike posebno brinu egzistencija i troškovi života. Međutim, u veljači je najviše njih korupciju i kriminal izdvojilo kao vodeći problem u Hrvatskoj. Na pitanje misle li da će Vlada riješiti ove probleme, 73 posto ispitanika izjasnilo se da neće. 22 posto da hoće. 5% ne zna.

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 19 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kad je o predsjedniku Milanoviću riječ, podrška mu je u blagom padu. Kod 38 posto ispitanika ima podršku. Na nju ne može računati kod 51 posto. Ni da ni ne – kaže 11 posto.

Najpozitivniji i najnegativniji

Ljestvicu po pozitivnom dojmu i dalje predvodi predsjednik republike Zoran Milanović s 48%. Slijedi Tomislav Tomašević s 42, pa Božo Petrov s 41%. Ivan Penava na četvrtom je mjestu s 39% podrške. I na petom mjestu je Andrej Plenković s 34%.

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 9 (Foto: DNEVNIK.hr)

Na istoj ovakvoj, samo s negativnim predznakom, na prvom je mjestu Milorad Pupovac sa 76 posto negativnih utisaka, drugi Gordan Jandroković sa 60%. Na trećem je mjestu Andrej Plenković s 59%. Četvrti je Hrvoje Zekanović s 58%, top pet zatvara Zlatko Hasanbegović sa 56 posto.

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Za kraj recimo još da je među aspektima života u Hrvatskoj najbolje ocijenjena sigurnost građana te obrazovni sustav, a najlošije rad političara te rad sudova.

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)  

Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Crobarometar veljača 2023. - 7 (Foto: DNEVNIK.hr)

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 21. veljače metodom osobnog intervjua u kućanstvu. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6% 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene