Protekli mjesec je sa svim svojim izazovima za Vladu ostavio traga i na građanima i njihovu odnosu prema Vladi.


VLADINA POLITIKA – SVE MANJE SLJEDBENIKA

Vladinu politiku u ovom trenutku podupire 29 posto birača i taj broj pada, a protiv politike Milanovićeva kabineta je 64 posto birača i taj broj raste. Ne zna njih 7,7 posto.
 
SMJER HRVATSKE – PESIMISTIČNO

Vezani članci Premijer optimističan, podaci su obrabrujući ali zaraza nije prošla Plenković o koronavirusu: "Već tri tjedna imamo stagnaciju, ali opasnost nije iza nas." Govorio i o nuspojavama cijepljenih Zgrada Ine Pregovori oko Ine još traju, ali stajališta o cijeni - prilično su udaljena

Smjer kojim ide Hrvatska ne odobrava 67 posto birača, a podupire 24 posto birača, dok ne zna njih 9 posto.
 
SDP I HDZ – 'ZACEMENTIRANI' MEĐU SVOJIM BIRAČIMA

SDP i HDZ čini se da mogu računati na ovo što imaju mjesecima - SDP 24 posto, a HDZ potporu od 21 posto. I to su 'zacementirani' rejtinzi. SDP je imao 'zvjezdani' trenutak ulaskom u Uniju, s potporom od 30 posto.
 
U isto vrijeme HDZ ima stalnu potporu od oko 20-tak posto i rejting mu ne raste.

>> CROBAROMETAR: Je li Vladi naštetio spor s Europskom komisijom?
 
TREĆA STRANKA - NEODLUČNI

Neodlučnih birača je 15 posto i zanimljivo je promatrati njihov rast ili pad. Oni uglavnom rastu kada rejting SDP-a pada i obrnuto. Među neodlučnima trenutno je veća 'politička rezerva' glasova za SDP nego za HDZ. No neodlučni mogu i ne izaći na izbore.
 
OSTALE STRANKE – POSTOJANE

Laburisti su i dalje treći s 8 posto, HNS je s 4,4 posto, čini se, 'oporavio' svoj rejting među biračima. Ivan Grubišić sa svojom listom ima potporu od 4,2 posto. HDSSB je na 3,2 posto, HSP dr. Ante Starčević na 3,1 %, te HSLS i HSP koji imaju jednaki rezultat od 2,7 posto. HSS je na 2,6 posto, dok su BUZ i HSU na 2,2 posto. IDS je na 1,1 posto. Ostale stranke imaju 2, 9 posto, a neodlučnih je 15,3 posto.
 
KOALICIJA OPSTAJE DO 2015.

Vladajuća koalicija opstaje do 2015., misli 73 posto birača, a da će se raspasti prije misli 18 posto birača, dok ne zna njih 9 posto.
 
TRI INSTITUCIJE – 'DVOJKE' I 'TROJKE'

Predsjednik, školskim ocjenama, ima 3,3, Vlada 2,3, a Sabor je na 1,9. Znači, jedna 'trojka' i dvije 'dvojke'.
 
REJTINZI – TRI LIDERA

Predsjednik i dalje ima potporu od 77 posto, a Milanović je na 35 posto, dok je Kramarko na 21 posto.
 
MILANOVIĆ – OSOBNI REJTING S 'OPASNIM INDIKATORIMA'

Zoran Milanović s 35 posto ima neke po njega opasne indikatore. Njegov rejting je sada kao i rejting Jadranke Kosor u istom razdoblju. Ili rejting mu je sad kao i Sanaderov u prvom mandatu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook