Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dio analitičara prognozira da će deficit opće države u ovoj godini biti bliže 20 nego 16 milijardi kuna kako se najavljuje, pogotovo kad se na njega primjeni europska metodologija.


Deficit državnog proračuna kreće se oko 16 milijardi kuna, a Vlada u 2014. planira minus oko 15 milijardi. Dio analitičara pak smatra kako će minus u ovoj godini, kad se na njega primjeni europska metodologija, biti bliži 20 milijuna kuna, piše Novi list.

Vezani članci Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega'' Kako lokalni čelnici upravljaju našim novcem? - 7 Kako su lokalni čelnici upravljali novcem građana? Institut za javne financije objavio veliku analizu, pogledajte tko je najbolji, a tko najgori

Vlada će uskoro predstaviti rebalans ovogodišnjeg proračuna i svoje proračunske planove za sljedeću godinu. Planovi za sljedeću godinu bit će najava onoga što Hrvatska planira učiniti u proceduri prekomjernog deficita kako bi pod nadzorom Europske komisije proračunski deficit spustila na prihvatljivih tri posto BDP-a.

>> VIDEO Milanović: Netko je opet izmislio povećanje PDV-a

Prema neslužbenim informacijama zasad se u rebalansu ovogodišnjeg proračunu deficit kreće oko 16 milijardi kuna, što je oko pet posto BDP-a. U taj je iznos uključeno i više od tri milijarde kuna koliko je država jednokratno izdvojila za sanaciju zdravstva.

No, kako je planirani deficit opće države trebao biti 12,24 milijarde kuna (3,6 posto BDP-a), on je u ovoj godini i bez te interventne mjere u zdravstvu probijen. Uz to izvori napominju da je riječ o nacionalnoj, a ne europskoj metodologiji, izračuna deficita tako da bi on uz metodologiju Europske Unije mogao biti i nešto veći.

Ono što će se u ovom rebalansu sigurno smanjivati su kapitalni izdaci, odnosno ulaganja države u kapitalne projekte, piše list.

Plan Vlade za proračun sljedeće godine je smanjiti povlaštene mirovine veće od 5.500 kuna, povećati međustopu PDV-a sa deset na 13 posto te trošarine na duhanske proizvode. No, i uz to mjere proračun bi u sljedećoj godini bio u minusu većem od 15 milijardi kuna i pitanje je hoće li Europa prihvatiti takvo minimalno smanjenje deficita.

Dio analitičara tvrdi da to i ne bi bilo minimalno smanjenje deficita jer prognoziraju da će deficit opće države u ovoj godini biti bliže 20 nego 16 milijarda kuna, pogotovu kad se na njega primjeni europska metodologija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook