Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crno nam se piše

Veliki deficit u proračunu: Na udaru 'povlašteni' umirovljenici i pušači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio analitičara prognozira da će deficit opće države u ovoj godini biti bliže 20 nego 16 milijardi kuna kako se najavljuje, pogotovo kad se na njega primjeni europska metodologija.

Deficit državnog proračuna kreće se oko 16 milijardi kuna, a Vlada u 2014. planira minus oko 15 milijardi. Dio analitičara pak smatra kako će minus u ovoj godini, kad se na njega primjeni europska metodologija, biti bliži 20 milijuna kuna, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

Vlada će uskoro predstaviti rebalans ovogodišnjeg proračuna i svoje proračunske planove za sljedeću godinu. Planovi za sljedeću godinu bit će najava onoga što Hrvatska planira učiniti u proceduri prekomjernog deficita kako bi pod nadzorom Europske komisije proračunski deficit spustila na prihvatljivih tri posto BDP-a.

>> VIDEO Milanović: Netko je opet izmislio povećanje PDV-a

Prema neslužbenim informacijama zasad se u rebalansu ovogodišnjeg proračunu deficit kreće oko 16 milijardi kuna, što je oko pet posto BDP-a. U taj je iznos uključeno i više od tri milijarde kuna koliko je država jednokratno izdvojila za sanaciju zdravstva.

No, kako je planirani deficit opće države trebao biti 12,24 milijarde kuna (3,6 posto BDP-a), on je u ovoj godini i bez te interventne mjere u zdravstvu probijen. Uz to izvori napominju da je riječ o nacionalnoj, a ne europskoj metodologiji, izračuna deficita tako da bi on uz metodologiju Europske Unije mogao biti i nešto veći.

Ono što će se u ovom rebalansu sigurno smanjivati su kapitalni izdaci, odnosno ulaganja države u kapitalne projekte, piše list.

Plan Vlade za proračun sljedeće godine je smanjiti povlaštene mirovine veće od 5.500 kuna, povećati međustopu PDV-a sa deset na 13 posto te trošarine na duhanske proizvode. No, i uz to mjere proračun bi u sljedećoj godini bio u minusu većem od 15 milijardi kuna i pitanje je hoće li Europa prihvatiti takvo minimalno smanjenje deficita.

Dio analitičara tvrdi da to i ne bi bilo minimalno smanjenje deficita jer prognoziraju da će deficit opće države u ovoj godini biti bliže 20 nego 16 milijarda kuna, pogotovu kad se na njega primjeni europska metodologija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene