Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici proglasilo je u subotu krivim šestoricu pripadnika bivše JNA za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika sa dubrovačkog područja u logoru Morinj pokraj Kotora početkom 1990-ih, javili su podgorički mediji.


Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Zlatko Tarle, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin proglašeni su krivim, jer su od listopada 1991. godine do kolovoza 1992. godine u logoru Morinj 'naređivali i provodili mučenje, nečovječno postupali i nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima dovođenim sa dubrovačkog područja', stoji u odluci sudskog vijeća kojim je predsjedavala Milenka Žižić.

Vezani članci Slika nije dostupna Crna Gora: Šestorica optužena za mučenje hrvatskih ratnih zarobljenika Slika nije dostupna Podgorica: Šest osoba osumnjičeno za zlodjela u logoru Morinj

Najviša kazna od četiri godine zatvora izrečena je kuharu u tom logoru Ivu Menzalinu. On se jedini iz te grupe nalazi u bijegu, pa je sud naložio njegovo uhićenje. Na tri i pol godine zatvora osuđen je Špiro Lučić, a na tri godine zatvora Boro Gligić. Ivo Gojnić je dobio dvije i pol, Mlađen Govedarica dvije, a Zvonko Tarle godinu i pol zatvora.

Optuženi su na suđenju negirali krivicu, a njihovi odvjetnici su, nakon izricanja presude, izjavili novinarima da je odluka Višeg suda u Podgorici političke prirode, kako bi se 'Crna Gora u što boljem svijetlu preporučila Europskoj uniji', te su najavili žalbu nadležnim sudskim instancama.

Sud je, međutim, kako stoji u obrazloženju presude, na temelju izjava bivših logoraša ocijenio da su navodi optuženih 'neutemeljeni'. (Hina)