Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crkva protiv prava homoseksualcima na usvajanje djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je bila na korak do suzbijanja negativnog Zakona o diskriminaciji. Ipak, u trenutku glasanja na Markovu trgu, od njega se odustalo.

Zašto je ovaj zakon podigao toliko buke u javnosti i koliko kome već spomenuti Zakon o suzbijanju diskriminacije smeta bila je tema emisije '10 do 8' u kojoj je Mirjana Hrga u studiju razgovarala s gay aktivistom Viktorom Zahtilom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Božić obitelji Brtan Slika nije dostupna Tko je kriv za gradnju na klizištima?

Zakon kojeg su nazvali i Zakonom jednakih mogućnosti, oštro je napao duhovni Kaptol koji pita zašto država nije Crkvu kontaktirala pri njegovoj izradi. Duhovni oci smatraju kako zakon može imati nepredvidive posljedice jer bi po njemu homoseksualni par, ako ne bude mogao posvojiti dijete, mogao tužiti državu.

Svjetovni Markov trg nije ni izglasao zakon kojeg su izradile civilne udruge i ministarstvo obitelji, a cilj mu je spriječiti svaki oblik diskriminacije, pa bi tako po njemu kazne za one koji ga ne poštuju, mogle dosegnuti čak i 300 000 kuna.

Najjači u kritici predloženog zakona je Glas Koncila, koji smatra da je za sve kriv protokol 12 Vijeća Europe, kojeg nije potpisala nije jedna ozbiljna zemlja osim Nizozemske i Finske.

- Ovaj primjer potpisivanja tog protokola 12, i to još 2002. godine, pokazuje da se Hrvatska išla obvezivati s nečim što nije bilo ni na kraju pameti ni jednoj drugoj zemlji. Mi se očito previše zalijećemo i podilazimo nekome i imamo previše slugarskog mentaliteta, rekao je Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

Upitan da komentira ovo što je glavni urednik Glasa Koncila rekao, Viktor Zahtila odgovorio je kako Crkva nije institucija čije bi se mišljenje uopće trebalo shvaćati ozbiljno.

- Nužno je djecu zaštiti od maltretiranja i svakog oblika zlostavljanja, a ne se povlačiti za to da će djecu, ako budu iz homoseksualnih obitelji zlostavljati u školama, dodaje Viktor Zahtila. 

Crkva tako strahuje da bi homoseksualcima jednog dana bilo dozvoljeno posvajanje. Iako smatraju da je takav obiteljski život neprimjeren, mi vam donosimo priču jednog para koji u posvajanju ne vidi ništa neprimjereno.

Ivan i Stjepan u vezi su četiri godine, a kako kažu, kroz nekoliko godina htjeli bi posvojiti dijete.

- Mislim da bi djetetu koje ima dva oca to bilo normalno, kao što je i onome koji ima oca i majku to normalno, rekao je Stjepan. 

Kako kažu, ne dobiju li blagoslov hrvatske države, djeca će im odrastati negdje u Europi. 

Nastavak ovog razgovora pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene