Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tko je kriv za gradnju na klizištima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marijan Žlibar, vlasnik kuće u podsljemenskoj zoni, koja naočigled puca, i dalje tvrdi da je obližnje gradilište glavni krivac. Građevinska inspekcija napokon je obavila nadzor, ali nije utvrdila zašto se srušio zid.

'Svi relevantni stručnjaci, koji imaju veze s klizištima u Zagrebu, potvrdili su naše sumnje da se najvjerojatnije radi o pokretanju klizišta koje je bilo stabilizirano 60-ih godina. Ali ako se ne radi u skladu s pravilima struke, klizište se uvijek može pokrenuti', rekao je Marijan Žlibar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teme iz '10 do 8' u redovnom dijelu Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna Maloljetničke bande teroriziraju Hrvatsku

Njegova je kuća izgrađena prije dvije godine i do sada nije bilo nikakvih problema s urušavanjem. Tek nakon što je počela izgradnja susjedne kuće u svibnju, na Žlibarovoj su popucali zidovi. 

Glavni grad prepun je klizišta, no unatoč tome Grad Zagreb vrlo olako daje dozvole za gradnju na opasnim terenima. 

Davor Jelavić, pročelnik Grada Zagreba za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada i graditeljstvo, nije se složio s tom tvrdnjom:

'Ne dajemo dozvole olako. Dajemo ih na svim terenima ako ispunjavaju uvjete i zakonske pretpostavke da se građevinska dozvola izda.'

Tvrdi da se samo čini kako se dozvole u Zagrebu daju olako, jer zbog izlaženja u susret investitorima i građanima, ta je birokracija nešto brža u Zagrebu nego u ostatku Hrvatske.

Marijan Žlibar, nadležnom je ministarstvu uložio prigovor na gradnju susjedne kuće, no on je odbijen.

Ministarstvo tvrdi da se zid susjedne kuće srušio zbog vremenskih neprilika, ta da pucanje zidova Žlibarove  kuće znači da je ona loše sagrađena.

'Kuća je izgrađena u skladu sa svim pravilima struke, uz građevinsku dozvolu, geomehanički elaborat. Sve što je trebalo napraviti, napravljeno je u skladu s pozitivnim propisima graditeljstva', rekao je Žlibar.

Cijeli razgovor Mirjane Hrge s gostima '10 do 8', Marijanom Žlibarom i Davorom Jelavićem, pogledajte u video dodatku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene