Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O principima i politizaciji posjeta

Probuđene taštine uoči dolaska Pape: Mesić se inati, Milanović i Kosor se ponovno prozivaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protokol oko Papina dolaska u Hrvatsku izazvao je neočekivane političke reakcije.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić ljutit je zbog izostanka pozivnice za susret s Benediktom XVI. Oštro je kritizirao Hrvatsku biskupsku konferenciju. Poručio je da je dolazak Pape ispolitiziran. A upravo je on, kaže bio prvi koji je Benedikta XVI. pozvao u Hrvatsku. 

Pročitajte i ovo Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada Karla Trstenjak i Luka Juroš - 1 Više sati u predškoli Pročelnik Juroš o uvođenju male škole u metropoli: "Pozdravljamo, ali ovo trenutno nije izvedivo ni u Zagrebu, ni u Hrvatskoj"

'Prevladala je čangrizavost, biskupi su se pretvorili u politički klub', rekao je Mesić. Dodao je kako ponudu apostolskog nuncija, da se kod predsjednika Josipovića sastane s Papom, neće prihvatiti. 'Apostolski nunciji nije dužan ispravljati pogreške Hrvatske biskupske konferencije. Bilo bi logično da budem među 600 pozvanih uzvanika u HNK-a', dodao je Mesić. 

Bez bivših dužnosnika

Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK-a, objasnio je tko je sve pozvan. 'Zvali smo ljude iz sporta, kulture, politike, nismo zvali bivše dužnosnike, pa tako ni Stjepana Mesića', rekao je. 'Nije se zvalo bivše državne dužnosnike, dakle niti predsjednike niti premijere', pojasnio je Ancić, glasnogovornik HBK-a.

Na osobni susret s papom će uz primjerice Ivicu Kostelića, muftiju Omerbašića i predsjednik sabora Luka Bebić. Dok neki bivši nisu dobili priliku, biskupska politika, drugima ju je dala. Papu će tako upoznati i bivši HDZ-ovi ministri Ljilja Vokić i Jure Radić.

Prepucavanja na relaciji SDP-HDZ

Politizaciju Papina posjeta spominje i šef oporbe Zoran Milanović te tvrdi da njegov dolazak nikada nije bio sporan. Predsjednica Vlada smatra da je Milanović do jučer mislio drugačije. 'Pod pritiskom PR agencija koje očito čupaju kosu zbog te njegove odluke, odlučio je na njihov nagovor promjeniti odluku. Ali ostaje činjenica da se radi o jednom zaista neprimjerenom stavu i jednoj aroganciji', smatra premijerka Kosor.

Dok Mesić proziva Kaptol, Milanovićeva adresa je HDZ. 'Uvjeren sam da crkva nema s tim nikakve veze, s tom informacijom, a ovo drugo, zna se', kaže šef oporbe. 'Duboko poštujem papu, ali nažalost, duboko prezirem one koji uporno 24 sata politiziraju njegov posjet', istaknuo je Milanović. 'Nitko to nije politizirao. Ja sam i danas rekla. Najbolje da to komentiraju građanke i građani i to ponavljam i sada i to će biti najbolje i danas ali i za nekoliko mjeseci', uzvraća premijerka Kosor.

Za aktualnog predsjednika Ivu Josipovića politizacija papinog dolaska je nedopustiva. 'Od toga sigurno ne bih radio politički spektakl, a još manje stavljao takvu neku činjenicu u kontekst stranačkih političkih borbi', kaže predsjednik Josipović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene