Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmatra se kazna

Župnikov govor mržnje Crkva nazvala 'marginalnim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječka nadbiskupija istup kastavskog župnika Franje Jurčevića na njegovom blogu nazvala je marginalnom internetskom raspravom koja na značenju dobiva upravo time što ju prenose javni mediji.

 'Hoće li zbog ovog slučaja biti poduzete još kakve mjere prema dr. Jurčeviću u skladu sa Zakonikom kanonskog prava, o tome će odlučiti riječki nadbiskup Ivan Devčić kad pravne službe ispitaju slučaj. Sadašnjim stavom Riječka nadbiskupija pokazuje da poštuje pravo na slobodu govora, toliko cijenjeno u suvremenoj demokraciji', stoji između ostalog u odgovoru na naš upit kojeg je potpisao Danijel Delonga, voditelj Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kontroverzni blog Franje Jurčevića Župnik: Gejevi su nakaze, treba demonstrirati protiv njih Slika nije dostupna Hrvatski župnik o nasilju u Beogradu Hrvatski župnik: Tako treba postupati s nakazama homoseksualcima

Prethodnim riječima Riječka je nadbiskupija odgovorila na naše pitanje hoće li župnik Jurčević eventualno biti kažnjen za svoj istup kojim je poticao na mržnju prema homoseksualcima. Doduše, Delonga se ogradio od Jurčevićevih stavova.

'Crkva mora osuditi i osuđuje svaki govor netolerancije i uvijek poziva na dijalog svih subjekata društva. Riječka nadbiskupija već se ranije ogradila od komentara aktualnih društveno-političkih tema koje dr. Jurčević piše na svom blogu te mu zabranila da te stavove iznosi kao predstavnik Crkve', ističe Jurčević iako sam naziv Jurčevićevog bloga, zupnik.blog.hr, jasno pokazuje kako on ipak istupa kao svećenik.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić rekao nam je kako HBK nije nadležan za ovaj slučaj te nije želio komentirati ni činjenicu da je Riječka nadbiskupija ovaj slučaj nazvala 'marginalnim'.

'Ukoliko ste dobili mišljenje Riječke nadbiskupije, onda je to službeno stajalište Crkve jer je župnik Jurčević u njihovoj nadležnosti', rekao nam je Ancić.

>> Hrvatski župnik: Tako treba postupati s nakazama homoseksualcima

>> Lezbijke tuže kastavskog župnika radi govora mržnje

'Ovakav stav Crkve nije iznenađujući jer Crkva i inače širi mržnju prema homoseksualnoj populaciji. Poznat je primjer udžbenika za vjeronauk za 8. razred osnovne škole koji sadrži homofobične navode ili činjenica kako Obiteljski centar Kaptol tiska letke protiv LGBT osoba', komentira stav Riječke nadbiskupije koordinatorica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.

'Župnik Jurčević je drukčiji od ostalih samo po tome što on otvoreno poziva na krvoproliće', ističe Juras koja novi tekst Jurčevića na svom blogu naziva pokušajem bijega od kaznene odgovornosti. Naime, Jurčević je nakon medijskih napisa o svojem prvom blogu objavio i novi post gdje između ostalog komentira i tužbu koju je Kontra protiv njega podnijela.

'Što KONTRA ima protiv mene kad ja ništa nisam rekao ili napisao KONTRA njih?', pita se na blogu Jurčević. On dodaje kako vidi da je svojim komentarom 'dirnuo u osinjak homoseksualaca i lezbijki'.

'Neka sam jer su to tipovi za žaliti, a ne osuđivati. Pogotovo ne za batinati i tući jer su dovoljno izbatinani i istučeni od majke prirode', zaključuje Jurčević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene