Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv Facebook profil

Čovjek koji će predstavljati HDZ sluša Nicka Cavea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom da je HDZ pod istragom, a možda se nađe i pred sudom, uz odvjetnika ih mora predstavljati i jedna fizička osoba. Taj će čovjek odlaziti na ispitivanje USKOK-a i govoriti u ime HDZ-a. Kasnije, ako treba, sjesti i na optuženičku klupu.

HDZ je odabrao da ih u pravnim postupcima predstavlja Damir Sesvečan, njihov dugogodišnji član. Sesvečan je diplomirani pravnik i bivši predsjednik Mandatno imunitetnog povjerenstva te je skinuo najviše imuniteta zastupnicima u posljednih 20 godina. I što je možda i najvažnije - jedini neokrznut aferama.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Motivacija uoči izbora Davor Božinović komentirao snimku predsjednika stranke i otkrio hoće li tražiti krivca: "Kada malo bolje poslušate..." Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija''

Na upit novinara, zašto su baš njega odabrali, Jadranka Kosor nije konkretno odgovorila već da su jednostavno tako odlučili. Pravni stručnjaci tvrde da izbor Sesvečana možda i nije u skladu sa Zakonom.'Predstavnik pravne osobe u kaznenom postupku mora biti onaj koji je određen statutom te pravne osobe', pojašnjava odvjetnik Veljko Miljević. Po statutu HDZ-a, stranku predstavlja, zastupa, vodi i odgovara za njezin rad - predsjednik stranke, što je u ovom slučaju premijerka Kosor. Pisanom odlukom može odrediti zamjenika - jednog od članova predsjedništva ili glavnog tajnika stranke.

Kad se tuži pravna osoba - nema zatvora. 'Ne možete strpati 220.000 članova u zatvor, nego su propisane druge dvije vrste kaznenih sankcija', kaže Miljević. Jedno je novčana kazna, što je za ovaj slučaj maksimalna 8 milijuna kuna. A drugo su sigurnosne mjere. Stranci se rad ne može zabraniti.

Prva dužnost HDZ-ova predstavnika bit će da se pojavi u USKOK-u. Uručit će mu nalog o istrazi, na što se mora očitovati. Imat će ista prava kao da je okrivljen. Dakle, pravo na odvjetnika, može se žaliti, predlagati svjedoke, postavljati im pitanja. 

Široj javnosti možda ne toliko poznat, Damir Sesvečan je iz Vrbovca. Pravni fakultet završio je u Osijeku. Kao saborski zastupnik, u imovinsku karticu upisao je plaću veću od 32 i pol tisuće kuna bruto, što je oko 17 i pol neto. Na otvorenom profilu na Facebooku - Sesvečan otkriva kako sluša Blur, Franz Ferdinanda, Nicka Cavea, Stidljivu Ljubičicu i mnoge druge. Obožavatelj je Formule1, BMW-a, pape Ivana Pavla II., ali i Andrije Hebranga.

Na zidu objavljuje uglavnom stranačke postove i glazbu. Čovjek pred čijim predsjedanjem su skinuti imuniteti Glavašu, Čehoku i Sanaderu, predstavljat će HDZ na sudu ako USKOK protiv njih digne optužnicu. Najtraženiji HDZ-ovac dana, trenutačno ne odgovara na telefonske pozive.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene