Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće o radu

Čović: Većina podružnica u plusu, ZET najveći gubitaš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine prihvatila je izvješće o radu Zagrebačkog holdinga u prvoj polovici godine.

Predsjednik Uprave Ivo Čović rekao je da većina podružnica posluje pozitivno, ali da im i dalje najveći problem predstavlja ZET, gdje se kumulirao gubitak od 1,3 milijarde kuna. 'Stalno vozimo u uvjetima neusklađenih prihoda i rashoda', požalio se Čović i naglasio kako javni prijevoz dnevno košta četiri milijuna kuna.

Naveo je kako je u svim Holdingovim podružnicama ostvareno više od 1,3 milijardu kuna dobitka, ali, nažalost, i dvije milijarde kuna gubitaka. Tu su, osim ZET-a, ubrojeni i gubici od 300 milijuna kuna u financiranju javnih potreba u športu, a u Holdingu se, kaže, još bore i s neefikasnim investiranjem. Osim toga, smanjene su im i subvencije, no, unatoč tome, poslovanje Holdinga se iz godine u godinu ipak poboljšava.

'U izvješću o radu Zagrebačkog holdinga nema ništa što bi nam moglo uljepšati dan', kazala je gradska zastupnica HDZ-a Danira Bilić. Napomenula je da su u HDZ-u očekivali od uprave Holdinga poslovne odluke koje će donijeti promjene, no, nažalost, uvijek su opravdanje vanjski čimbenici. 'Pa valjda Holding tu ima nešto za reći umjesto da rješenje vidi jedino u povećanju cijena ili u gradskim subvencijama', kazala je.

>> U 'lov na ZET-ovce' krenulo 13.000 Zagrepčana

Margareta Mađerić (HDZ) zamjerila je novo zapošljavanje petoro ljudi u direkciji, bez javnog natječaja, a slično je i u podružnicama. Također je rekla da povećanjem cijena usluga Holding ne može rješavati svoje gubitke u poslovanju jer građani ne mogu plaćati neodgovoran način gospodarenja novcem.

Čović im je odgovorio da nije istina da su povećavali cijene usluga, osim u slučaju javnog prijevoza i vodoopskrbe i odvodnje. Dodao je i da su dosta novca potrošili za Zimsku službu, a da je, nakon udarnog čišćenja, uvijek pitanje treba li ili ne ostaviti prirodi da sama riješi stvar.

Zastupnici u Gradskoj skupštini odgodili su danas odluku o izmjenama odluke o komunalnom doprinosu dok se ne postigne koncenzus između Gradske uprave i Gradske skupštine. Dosad je, naime, zaprimljeno malo zahtjeva za legalizaciju objekata zbog visokog komunalnog doprinosa.

'Skupština želi učiniti sve da građanima olakša problem i pozivamo sve građane da podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata', rekao je Jurica Meić (SDP). Odgođeno je i odlučivanje o prijedlogu izmjena odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja i o parkirališnim zonama.

Zbog smanjenih proračunskih prihoda i potrebe štednje u uvjetima recesije, prihvaćena je odluka o smanjenju za pet posto osnovice za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika te naknade gradskim zastupnicima, do kraja 2013. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna objava Nezakoniti otkazi, mobing, plaće na ruke... Izvješće koje prikazuje što se događa u Hrvatskoj Tržnica Dolac Freedom House Hrvatska je slobodna zemlja, ali nas muči korupcija, diskriminacija, krajnje desne skupine...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene