Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić tvrdi da je ponuda HDZ-a njegovoj stranci bila puno bogatija nego drugim partnerima koji su se, kako je rekao, prodali za "šerpu ribe".


Glavni tajnik Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević Pero Ćorić izjavio je u utorak da njegova stranka raskida s HDZ-om suradnju na lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Ćorić je ujedno svim članovima svoje stranke poručio da će dobiti "otpusno pismo" ukoliko odluku neće poštovati. 

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o ukidanju prireza: "Ne znam tko plasira u javni prostor da se nešto oduzima jedinicama lokalne samouprave. To je izmišljena teza" Ivan Malenica Malenica brani Plenkovića: ''Nije cilj istragu učiniti tajnom''

"HSP AS od danas raskida sve sveze s ovakvim HDZ-om, baš kao što je Hrvatska raskinula sve sveze s bivšom SFRJ. Raskidamo u svim gradovima, općinama u kojima surađujemo s HDZ-om, u 12 županija i Gradu Zagrebu", rekao je Ćorić.

Poručio je kako će svi dužnosnici HSP AS koji to ne budu poštovali "dobiti otpusno pismo" i mogu ići u HDZ.

Parcijalno je neprihvatljivo

Ustvrdivši da HSP AS nikad nije mijenjao stavove pa tako neće ni ovaj put, Ćorić je istaknuo i da je Predsjedništvo stranke na telefonskoj sjednici jednoglasno odlučilo da je neprihvatljivo ići parcijalno po izbornim jedinicama, a ne potpisati sporazum o trajnoj političkoj suradnji.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će HDZ na predstojeće parlamentarne izbore izaći samostalno, dok će s pojedinim partnerima suradnju ostvariti u pojedinim izbornim jedinicama. HSP AS jedini je partner koji je inzistirao na nacionalnoj koaliciji, kao i do sada. No, stranačka tijela HDZ-a su dogovorila drugi pristup, poručio je.

Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić tvrdi da je ponuda HDZ-a njegovoj stranci bila puno bogatija nego drugim partnerima koji su se, kako je rekao, prodali za "šerpu ribe".

Zanima ga, kaže, kako će HSLS svojim biračima objasniti da će dobiti dva mandata a ići u pet izbornih jedinica.

"Još sinoć sam dobivao pozive kako će se HDZ odreći i Ruže Tomašić ako im ona smeta. Nama nitko ne smeta, ali začuđuje stil HDZ-a da razgovara s strankama koje imaju nula posto popularnosti kao Hrvatska konzervativna stranka, Hrid ili Hrvatska zora. To je njihovo pravo", izjavio je Ćorić.

Rekavši kako dolazi iz "umirućeg" Iloka, Ćorić je ustvrdio da je prošli tjedan na sastanku s koalicijskim partnerima pokušao razgovarati i o problemima vezanim uz "umiruće gradove" Ilok, Vukovar, iseljavanja Like i slično, ali da oni o tome nisu željelii.

"Oni o tome nisu htjeli razgovarati. To proizlazi iz njihove zaslijepljenosti crvenim bruxelleskim tepisima", izjavio je, uz ostalo, Ćorić koji smatra da im je to, kako je rekao, ljetna zabava.

"Ako HDZ ne pobijedi na parlamentarnim izborima, oni će se vratiti u Bruxelles. To je i dokaz kako oni i ne vjeruju u izbornu pobjedu", izjavio je.

HSP AS "lokomotiva" Domoljubne koalicije

Naglasio i da Domoljubna koalicija ostaje, a da će HSP AS će biti lokomotiva te koalicije. Poručio je i da od danas počinje raditi na stvaranju velikog pravaško-domoljubnog saveza. 

"To je jedini mogući put kako bi zaustavili povratak neokomunista Zorana Milanovića na vlast", rekao je Ćorić.

Ocijenio je da je HDZ jučerašnjim potezom "bacio koplje u grmlje" i "pokazao da nije ništa drugačiji od konkurencije", a drži i da su predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i cijelo vodstvo te stranke nametnuli lijevo-liberalni mediji.

"Jadranka Kosor se hvali da su ti dečki sve njezina škola. To je njezina škola, ali kumrovačka i s njima ne želimo surađivati niti na jednoj razini", rekao je Ćorić.

HDZ neće nitko ucjenjivati

Novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak da ni jednoj stranci ili partnerima neće dopustiti da ucjenjuju njegovu stranku.

"Poštujemo pravaštvo i sve ono što nam je HSP AS dao, ali u novim okolnostima imamo novi koncept za koji smatramo da će biti uspješan u izborima u rujnu", naglasio je Plenković.

Budući politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier rekao je kako uvažavaju članove i birače HSP AS, ali da HDZ-u nije do političke trgovine.

"Ćorić je nesretan i nezadovoljan jer vidi da mu ucjene s nama ne pale. Shvatio je da je napravio veliku pogrešku kad je pomislio da s nama može trgovati kao Stipe Gabrić Jambo sa Zoranom Milanovićem, ali Andrej je drugačiji od Milanovića i on ne gradi trgovačku koaliciju", naglasio je Stier. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju