Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković izjavio je u Županji da su za njega 'priče koje su se ovih dana pojavile u medijima o upitnoj kvaliteti mesa nestvarne'.


'Naši objekti za preradu mesa imaju odobrenje za izvoz u Europsku uniju (EU) i Sjedinjene Američke Države, a neki objekti za proizvodnju hrane za NATO, i to su sve područja s najvišim standardima', podsjetio je Čobanković, dodajući kako je većina objekata prošla 'proces akreditacije, gdje su, kako je rekao, 'praktički provjerene njihove procedure' u radu sa sirovinama koje ulaze u završni proizvod. Podsjetio je da je Hrvatska u pregovorima o pristupanju EU-u završila i pregovore o Poglavlju 12. koje se odnosi na sigurnost hrane i veterinarsku i fitosanitarnu zaštitu te ga zatvorila.

Vezani članci Slika nije dostupna Želite ukusnije meso? Pakirajte ga ovako! Slika nije dostupna Jedemo li meso koje Europa ne želi?

'Uspostavljen je isti sustav i ista pravila kao u zemljama EU-a', rekao je Čobanković te dodao da meso u EU-u 'nema rok trajanja, nego mora biti zdravstveno ispravno'. Zato, kako je rekao, ne vjeruje da bi 'iole ozbiljan mesoprerađivač išao raditi nešto što odudara od utvrđena sustava'. Objasnio je da bi takav mesoprerađivač među ostalim riskirao da ostane bez dozvola za izvoz na određena područja. Na novinarsko pitanje ima li spoznaja o tome da USKOK istražuje poslovanje đakovačke ergele odgovorio je kako ne zna je li to točno, no zna za anonimnu prijavu o određenim nepravilnostima u ergeli.

'Ako postoje neke sumnje, za to sam da to ispitaju istražitelji. Nije tragedija ako se nekoga istražuje jer je svačiji rad podložan odgovornosti i snošenju posljedica', rekao je Čobanković. Najavio je da će predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor uskoro posjetiti slavonske poljoprivrednike. Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković u Županji je boravio u povodu Dana grada te početka 64. kampanje prerade šećerne repe u županjskoj 'Sladorani'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju