Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera za aferom

Članovi Sanaderove Vlade osumnjičeni i osuđivani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviše državnih dužnosnika na sudu ili onih u čijim su se resorima događale kriminalne radnje iznjedrile su upravo Vlade Ive Sanadera.

Dosadašnji rezultat istraga su dva osuđena ministra i cijeli niz dužnosnika te direktora pod raznim istragama. Je li Sanader znao za svaki korak svojih podređenih, pitanje je koje do danas nije rasvijetljeno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko ide, a tko ostaje? Rekonstrukcija Vlade već za desetak dana? Slika nije dostupna Nekolicini ministara visi fotelja Nakon Sanadera Kosoričina metla cilja ministre

>> Nakon burne rasprave Sabor jednoglasno ukinuo Sanaderu imunitet

>> Polančec se nagodio, godinu dana uvjetno: 'Neću biti Pedro!'

>> Rončević: Očekivao sam oslobađajuću presudu

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec prvi je, a zasad i najviše pozicioniran osuđeni dužnosnik iz Sanaderove garniture. 15 mjeseci zatvora zbog zlouporabe ovlasti i položaja Polančec je zaradio jer je isplatio pola milijuna kuna za izradu nepotrebne stručno-pravne studije. Drugih godinu dana zatvora uvjetno Polančec je dobio za kupnju reflektora u rodnom Đelekovcu. Protiv Polančeca se očekuje i podizanje optužnice za višemilijunske malverzacije s dionicama Podravke.

'Za ono za što sam odgovoran, za to sam spreman odgovarati. Za ono što nema veze s istinom i pravdom za to apsolutno neću odgovarat i savinut kičmu', rekao je svojedobno Polančec.

Berislav Rončević, bivši ministar obrane je dobio četiri godine zatvora kao rezultat šest godina staroj afere s kupnjom vojnih kamiona. I ne samo to, Rončević mora vratiti 10 milijuna kuna za koliko je, prema presudi, oštetio proračun. 'Meni je savjest i dalje mirna!', komentirao je donošenje ove presude Rončević.

Kalmeta i Vukelić nikad na popisu osumnjičenih

Resor ministra Božidara Kalmete obilježile su neke od najvećih afera, ali njega nije dotaknula ni jedna. Direktori HŽ-a i Hrvatskih autocesta osumnjičeni su za pronevjeru čak 40 milijuna kuna. Posljednji uhićeni navodno su u USKOK-u tvrdili - Kalmeta je znao sve.

Uz brojne afere veže se i ime ministra obrane Branka Vukelića. Od milijunski teškog Brodosplita do izgradnje neisplativog mosta do ministrova rodnog mjesta. Ni on, kao ni Kalmeta, nikada, međutim, nije se našao ni na jednom popisu osumnjičenih.

Često se moglo čuti kako je njihov nekadašnji šef, Ivo Sanader, znao za sve što se događa u navedenim resorima. On sam uvijek je branio svoje ministre. Jučer je dugo razgovarao s tek osuđenim Berislavom Rončevićem. Možda uskoro ipak doznamo i njegovu stranu priče.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene