Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medaković o proizvodnji struje

Svaka peta žarulja u Hrvatskoj napaja se iz Krškog: Doznajte koliko Hrvatska godišnje električne energije dobiva iz ove nuklearke

Zbog sve skuplje energije, Hrvatska se okreće proizvodnji iz nuklearki. Najavio je to i premijer Andrej Plenković. Hrvatska je sa Slovenijom suvlasnica u nuklearnoj elektrani Krško. Može li nuklearka proizvoditi više struje nego danas otkrio je za Dnevnik Nove TV Saša Medaković, član Uprave NE Krško.

Saša Medaković, član Uprave NE Krško, otkrio je u Dnevniku Nove TV koliko godišnje nuklearka proizvodi energije.

''Na godišnjoj razini nuklearna elektrana Krško proizvodi oko šest teravatsati električne energije, od čega pola pripada Republici Hrvatskoj, što je nekih 15 do 20 posto hrvatskih potreba. Slikovito rečeno, znači da svaka peta žarulja u Hrvatskoj gori i napaja se izravno iz reaktora nuklearne elektrane Krško'', kaže Medaković.

Dodaje da je u posljednjih 20 godina proizvodnja povećana za 20 posto. ''Značajna investicijska sredstva su uložena u NE Krško kako bi se prvenstveno unaprijedila sigurnost, a zatim i unaprijedili procesi čime smo godišnje dobili više energije i omogućili dugotrajni pogon elektrane do 2040. godine'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "SVJESNI SMO POSLJEDICA" Ministar Ćorić nakon velikog poskupljenja goriva poručuje - bude li potrebno, djelovat će se na trošarine ili PDV

Hrvatska se zajedno s devet zemalja opredijelila za nuklearnu energiju, pa se postavlja pitanje je li u planu izgradnja nove nuklearke. ''Aktualna strategija ne predviđa izgradnju nuklearne elektrane na području Hrvatske, ali podupire rad Krškog i predviđa potencijalno pridruživanje takvim projektima u susjedstvu ukoliko se pokažu s poslovne, ekonomske i politike strane isplativi za Hrvatsku'', zaključio je Medaković. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene