Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prezime ne smije biti tročlano

Član britanske kraljevske obitelji ne može lozu očuvati u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatice oprez! Ako se slučajno zaljubite u nekog stranca pazite da mu prezime nije tročlano.

Naime, u hrvatskom zakonu jasno piše da takvo prezime žena ne može uzeti, niti im dijete može nastaviti očevu lozu. Majka Hrvatica i otac Englez sinu Niki upravo izmišljaju prezime. Očevo su mu i jučer i danas u matičnom uredu odbili.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

'Tako da nam je došlo jučer da spakiramo stvari. Ništa, prijaviti ćemo dijete i imat će samo englesku putovnicu', rekla je Vlatka Bartulović, Nikina majka. U toj putovnici bi pisao kojoj bi pisalo Niko Le Hunte Youe. Za Engleze jedno prezime, ali za hrvatske zakone to su čak tri prezimena.

'Mislim da su ovaj zakon donijeli Mujo i Haso', ogorčen je Andre Le Hunte Youe, Nikin otac. 'Zakonom o osobnom imenu, člankom dva, stavak 4, propisano je da ime i prezime može sadržavati svako za sebe dvije riječi', pojasnio je Krešimir Ladišić, pročelnik Gradskog ureda za opću upravu.

Ni za kraljevsku obitelj nema protekcije

'Moj djed je bio rođak u šestom koljenu kraljice Elizabete i važno mi je da se obiteljsko ime nastavi', dodao je Andre. Nema protekcije ni za kraljevsku obitelj, provoditelji hrvatskog zakona su neumoljivi. 'Pretpostavljam da se je upis izvršen prije donošenja ovog zakona, znači prije 1993. godine', odgovorio je Ladišić upitan za prezime gospođe Košiša Čičin Šain.

>> Očevo prezime više neće biti obaveza

'Zaista me bilo sram i bila sam ljuta i razočarana što sam Hrvatica', prisjetila se Vlatka jučerašnjeg odbijanja. Da se ne bi sramotili i kad uđemo u Europsku uniju pitali smo ministarstvo uprave može li se išta učiniti. Nisu nam odgovorili, možda se im se sustav srušio zbog Andreovog punog imena, koje glasi Andre Justin Steven Le Hunte Voue.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene