Slaven Dobrović upravljat će čitavim energetskim sektorom Hrvatske (Foto: Goran Kovacic/NikolaCutuk/Jurica Galoic/Marko Prpic/Ivica Galovic/Pixsell)
Slaven Dobrović upravljat će čitavim energetskim sektorom Hrvatske (Foto: Goran Kovacic/NikolaCutuk/Jurica Galoic/Marko Prpic/Ivica Galovic/Pixsell)

Jedna od velikih novosti u budućoj vladi bit će goleme ovlasti novog ministarstva zaštite okoliša i energetike.


Naime, u to će se Ministarstvo preseliti cijeli energetski sektor. Iz mMinistarstva gopodarstva - struja, nafta, plin, ali i sektor vodnog gospodarstva iz Ministarstva poljoprivrede.

Budući MOST-ov ministar tako će osim okolišem upravljati i cijelom energetskom sudbinom zemlje, velikim investicijama i strateškim projektima.

Ministar zaštite okoliša u novoj vladi postat će jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji jer će upravljati naftom, plinom, strujom, vodom. U energetskom su sektoru strateške tvrtke poput INE, HEP-a, Janafa i Plinakra. U njima ukupno radi oko 24 tisuće zaposlenih, a prošle su godine imale 34 milijarde i 680 milijuna kuna prihoda. Hoće li HDZ-u ostati samo gubitaši?

"Energetske tvrtke imaju svoj život, a mislimo da je ovo kvalitetno rješenje gdje se prijedlozi koji će se donositi na vladi mogu iznjedriti i interese daljnjeg ulaganja u energetski sektor, isto tako i zaštitu okoliša naravno i klimatske promjene", kaže mandatar Andrej Plenković.

Na pitanje kako bi se onda podijelilo te energetske tvrtke, Plenković odgovara da "nema podjela, imate javne natječaje pa ćete vidjeti".