Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedok Čermakove obrane

Ćirino svjedočenje čeka se čak i s podsmijehom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Ćiro Blažević, nogometni izbornik BiH, mogao bi se naći na haškoj klupi za svjedoke obrane generala Ivana Čermaka. Nije poznato o kojim će okolnostima svjedočiti Ćiro, koji Čermaka poznaje dvadesetak godina.

Kao bliski prijatelj pokojnog predsjednika Tuđmana bio je, kaže, na razgovoru, na kojem je odlučeno o slanju Čermaka u Knin, neposredno nakon Oluje. Tužiteljstvo, naime, želi dokazati da je Čermak bio vojni upravitelj Knina, dok je cilj obrane pokazati da je njegova uloga bila isključivo civilna. Izbornik je spreman svjedočiti, no postoji mogućnost i da sud to odbije, dođe li do nedostatka vremena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Haag Puhovski ne zna da je Vjeran Grković Drago Pilsel Slika nije dostupna Ćiro: 'Ne koristim Viagru jer mi ne pomaže'

S izborničke na hašku klupu za svjedoke. Treninge BiH reprezentacije  na nekoliko bi sati mogao preskočiti, dobije li poziv iz Haaga. Obranu generala Ivana Čermaka - neće odbiti. 'Ja sam s Čermakom prijatelj od 1982. i savršeno ga dobro poznajem, kao jednog humanog i čestitog čovjeka i fair play, jer on je i sportaš i u slučaju da me se zovne, s punom moralnom odgovornošću ću to kazati i na sudu', rekao jeĆiro

Dok se u haškim kuloarima Ćirino svjedočenje čeka čak i s podsmijehom, nogometni izbornik željno ga iščekuje. Kaže - neke od važnih informacija, pokojni predsjednik Tuđman, pred njim nije tajio. Pa tako i ideju o slanju Čermaka u Knin, nakon Oluje. 'Na večeri je predsjednik pričao o tome da treba poslati čovjeka koji će napraviti sve samo da ne bude nikakvih konfliktnih situacija', kaže Ćiro. Suprotno Čermakovoj obrani, haško tužiteljstvo želi dokazati da je njegova funkcija kao zapovjednika zbornog mjesta Knin - bila isključivo vojna. Ćiro se prisjeća da su razgovori s Tuđmanom, išli u drugom smjeru.

'Sjećam se da je u jednoj prilici rekao da će Čermak otići u Knin i uspostaviti sve ono što treba, legalizirati kao civilno stanje, s obzirom da smo mi već pobijedili. U slučaju da me se zovne, s puno moralne odgovornosti, ja ću to kazati i na sudu', rekao je Miroslav Ćiro Blažević, izbornik BiH reprezentacije.

Već je sada posve jasno da bi Ćiro mogao biti još jedan u nizu karakternih svjedoka u Haagu, a njegovo svjedočenje medijski atraktivno zbog nogometnih uspjeha i slavnog imena. No, bude li haški raspored zgusnut, i ne bude li vremena, postoji mogućnost i da ga sud - odbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene