Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugovor s MOL-om

'Činjenice nisu sporne, ali su naočale različite'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon šest mjeseci rada saborsko istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine je završilo svoj posao, ali bez ijedne usuglašene točke.

Pred Sabor neće izaći s jedinstvenim izvješćem - izglasani su zaključci koje su predložili članovi iz vladajuće većine, dok će oporbeni svoje zaključke izvješću priložiti kao izdvojeno mišljenje. 'Ovdje je više prisutna politika nego činjenice', poručila je predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP), okončavši tako gotovo dvosatnu raspravu u kojoj su i sami članovi povjerenstva isticali kako se ne mogu usuglasiti ni oko jednog zaključka.

Pročitajte i ovo Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci" Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

Potpredsjednik povjerenstva Boris Kunst (HDZ) naglasio je da članovi iz HDZ-a i HSS-a ne mogu prihvatiti stav oporbe da je prvi privatizacijski ugovor između Ine i MOL-a 2003. bio zakonit i koristan za Inu i Hrvatsku te da nije uvjetovao daljnji proces privatizacije. Stoga, istaknuo je, pada u vodu svaki pokušaj usuglašavanja stavova među članovima povjerenstva. 'Kada bi prodavao svoj polovni auto ne bi ga tako prodavao', poručio je Goran Marić (HDZ), uvjeren da prva privatizacija Ine nije bila korisna, već štetna za Hrvatsku.

>> Maras: SDP ne drži ljestve, Kosor ih je držala

Vladajući se nisu složili ni sa stavom oporbenih (SDP i HNS) da to što MOL-ovi članovi Uprave Ine nisu koristili pravo veta iz okvira tzv. zadržanih pitanja znači da se nije pogodovalo MOL-u, ističući da ostalim ponuditeljima za kupnju 25 posto plus jednu dionicu Ine nisu, za razliku od MOL-a, bila poznata zadržana pitanja.

Vladajući su ustrajali i u stavu da je prvom privatizacijom Ine pogodovano MOL-u i tako što mu je prepušteno daleko više upravljačkih prava od onih koja proizlaze iz vlasničkog udjela, što su oporbenjaci pobijali, uzvraćajući da je nesrazmjerna upravljačka prava MOL dobio izmjenama međudioničkog ugovora 2009., za HDZ-ove vlade.

Nije zaštićen nacionalni interes

Oporbeni članovi povjerenstva u svojim su zaključcima naveli da tim ugovorom iz 2009. nije zaštićen nacionalni interes, kako zbog upravljačkih prava, tako i zbog, kako su tvrdili, činjenice da je MOL-u dopušteno da godišnje proda 10 posto imovine Ine bez suglasnosti hrvatske strane.

'Svi bježe od tog ugovora kao vrag od tamjana', poručio je Gordan Maras (SDP), upitavši HDZ-ovce kako mogu taj ugovor smatrati dobrim poslom kada se od njega, odnosno da su sudjelovali u njegovoj pripremi, ograđuju i ministar financija Ivan Šuker i bivša potpredsjednica vlade, a danas premijerka Jadranka Kosor. Predložio je stoga da Sabor izglasa zaključak po kojemu bi se vladu zadužilo da pokrene postupak nove izmjene tog međudioničarskog ugovora.

Maras je uzvratio i na prozivke iz HDZ-a da SDP surađuje s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, koji je prije tri dana svjedočio pred povjerenstvom. 'Smiješno je da takva optužba dolazi od premijerke Kosor koja sedam godina nije samo držala lojtre Sanaderu, nego se po tim lojtrama i penjala, govoreći 'Kud Ivo tud i ja'. Očito se boji da će izgubiti premijersku poziciju, pa iznosi nebulozne optužbe na račun SDP-a', poručio je.

'Činjenice, a ne rušenje vlade'

Marasove su prozivke izazvale prosvjede HDZ-ovih članova povjerenstva, u kojima je najglasniji bio Josip Salapić, ustvrdivši da, za razliku od SDP-a, njegovu stranku zanimaju činjenice, a ne rušenje vlade. 'Jesmo li na povjerenstvu trebali rušiti vladu ili pokušati utvrditi činjenice', upitao je SDP-ovce, politikantskim ocjenivši i njihov prijedlog da se kao svjedoka pozove i premijerku Kosor.

Ponovio je da Kosor kao potpredsjednica vlade nije sudjelovala u radu vladina povjerenstva za privatizaciju Ine, da stoga o toj temi nema ništa ni objašnjavati, već da je cijelim procesom kao glavni pregovarač upravljao tadašnji ministar gospodarstva i potpredsjednik vlade Damir Polančec. 'Nećemo pristati na politikanstvo, nećemo pristati na rušenje vlade HDZ-a, nego samo na činjenice', poručio je Salapić.

'Činjenice nisu sporne, ali su naočale različite'

Kome vladajući poklanjaju svoje povjerenje? Josip Leko (SDP) upitao je vladajuće kome poklanjaju svoje povjerenje, Sanaderu i Polančecu koji su tvrdili da je Jadranka Kosor, kao i cijela vlada i vrh HDZ-a, bila uključena u poslove s Inom, ili onima koji tvrde suprotno. "Činjenice nisu sporne, ali su naočale različite. HDZ-ovi članovi su dobili ili su sami odlučili da im jedina zadaća bude obraniti vladu Jadranke Kosor', ocijenio je Leko. 'Nisu naočale različite, dioptrija je različita i treba hitno kod okulista', uzvratio mu je Kunst.

HDZ-ova većina odbacila je i oporbeni prijedlog zaključka da se izvješće povjerenstva sa svjedočkim iskazima uputi Državnom odvjetništvu, koje bi u roku 90 dana o poduzetom izvijestilo sabor. 'Ako DORH procijeni da tu za njih ima posla, sami će o tome odlučiti, ne treba ih posebno zvati, tu se Sabor ne treba miješati', kazao je Salapić.

Prodaja bez procjene

HDZ-ova većina izglasala je, pak, zaključak da je vlada Ivice Račana, suprotno dobrim poslovnim običajima i ustaljenoj praksi, o prodaji Ine odlučila bez odgovarajuće procjene njezine tržišne vrijednosti, te da je izbor i zaključenje ugovora s konzultantima proveden na krajnje netransparentan način.

SDP-ovci su, pak, uzvraćali prozivkama kako to da HDZ-ove vlade nisu privatizaciju Ine nastavile na zakonit način dokazuje i to da o tim procesima nisu izvještavale Sabor, što je bila zakonska obveza. Jedino oko čega su se vladajući i oporba uspjeli usuglasiti, i to na samom kraju sjednice, je da uvodno izlaganje o izvješću povjerenstva na plenarnoj sjednici iznese predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene