HDZ je neizravno na svojim stranicama na Facebooku potvrdio da namjeravaju Dan državnosti, koji se sada slavi 25. lipnja, vratiti na 30. svibnja.

Galerija Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) +1 Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 4

HDZ je na svojoj službenoj stranici neizravno potvrdio medijska nagađanja o Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj te vraćanju obilježavanja Dana državnosti na 30. svibnja, umjesto aktualnog 25. lipnja.

Vezani članci Crobarometar Novi Crobarometar: Jesu li afere i inflacija potopile rejting HDZ-a i kakva je podrška radu predsjednika Milanovića? Premijer Plenković na sjednici Vlade Plenković o inflaciji: "Rast plaća pratio je rast cijena, očuvana je kupovna moć kućanstva"

Na svojoj službenoj stranici napisali su:

"30. svibnja jedini je pravi Dan državnosti. Taj je datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda. Dogodine, kada je 30. obljetnica toga povijesnog dana, vrijeme je da stvari stavimo na pravo mjesto", stoji u njihovoj objavi.

"30. svibnja naš je dan, proslavimo u veselju naš rođendan", zaključuju u HDZ-u.

Da se nešto kuha u vezi s tim, dao je naslutiti predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković spomenuvši to na stranačkom skupu prošle subote u dvorani Dražena Petrovića.

"Zajedno sa svima vama prisjećam se našeg prvog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, koji na jednom jedinom pravom danu hrvatske državnosti, 30. svibnja 1990…”, kazao je Plenković.

Dan državnosti do 2001. godine slavio se 30. svibnja kao spomen na utemeljenje prvog demokratski izabranog Sabora. Promjena je došla kada je vladajuća koalicija na čelu s Ivicom Račanom započela s izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Danas se 30. svibnja obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora i radni je dan.Tada je uveden Dan neovisnosti, koji obilježavamo 8. listopada. Na taj dan 1991. godine Sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Dan državnosti od te iste 2001. godine slavi se 25. lipnja na dan kada je 1991. godine Sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske.

Eksplozija probudila Zagrepčane: ''Čulo se jako oko 2 sata kad je grunulo, dočekale su nas krhotine stakla...'' Zagreb: Eksplozija na tržnici u Gajnicama, očevid u tijeku (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Zagreb: Eksplozija na tržnici u Gajnicama, očevid u tijeku (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Zagreb: Eksplozija na tržnici u Gajnicama, očevid u tijeku (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) +0 Zagreb: Eksplozija na tržnici u Gajnicama, očevid u tijeku (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju