Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovaj put misle ozbiljno

Je li HDZ najavio novi datum Dana državnosti?! "Vrijeme je da stvari stavimo na pravo mjesto"

Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Energičan motivacijski govor premijera Plenkovića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/5 >>
HDZ je neizravno na svojim stranicama na Facebooku potvrdio da namjeravaju Dan državnosti, koji se sada slavi 25. lipnja, vratiti na 30. svibnja.

HDZ je na svojoj službenoj stranici neizravno potvrdio medijska nagađanja o Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj te vraćanju obilježavanja Dana državnosti na 30. svibnja, umjesto aktualnog 25. lipnja.

Pročitajte i ovo Predstavljanje kandidata HDZ-a za EU izbore EU Izbori 2024 Plenković na predstavljanju EU kandidata otkrio podatak koji se dugo čekao: "Danas je dan..." Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

Na svojoj službenoj stranici napisali su:

"30. svibnja jedini je pravi Dan državnosti. Taj je datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda. Dogodine, kada je 30. obljetnica toga povijesnog dana, vrijeme je da stvari stavimo na pravo mjesto", stoji u njihovoj objavi.

"30. svibnja naš je dan, proslavimo u veselju naš rođendan", zaključuju u HDZ-u.

Da se nešto kuha u vezi s tim, dao je naslutiti predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković spomenuvši to na stranačkom skupu prošle subote u dvorani Dražena Petrovića.

"Zajedno sa svima vama prisjećam se našeg prvog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, koji na jednom jedinom pravom danu hrvatske državnosti, 30. svibnja 1990…”, kazao je Plenković.

Dan državnosti do 2001. godine slavio se 30. svibnja kao spomen na utemeljenje prvog demokratski izabranog Sabora. Promjena je došla kada je vladajuća koalicija na čelu s Ivicom Račanom započela s izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Danas se 30. svibnja obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora i radni je dan.Tada je uveden Dan neovisnosti, koji obilježavamo 8. listopada. Na taj dan 1991. godine Sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Dan državnosti od te iste 2001. godine slavi se 25. lipnja na dan kada je 1991. godine Sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene