Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potres na Čileu

Čileanski Hrvati ne mogu stupiti u kontakt s obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema podataka da su Hrvati stradali u potresu u Čileu. Tamo živi oko 200 tisuća potomaka hrvatskih doseljenika. Telefonske veze su u prekidu, pa je kontakt nemoguć. Razgovarali smo s Andresom Perasićem koji se pokušava čuti sa svojom obitelji.

Čileanski Hrvat Andres cijeli se dan pokušava čuti sa svojom obitelji u Čileu. Nema puno koristi ni od telefona ni od Interneta. 'Nadamo se da ćemo uskoro moći uspostaviti kontakt. Mreže ne rade, a telefon je mrtav. Bit će sve u redu. Mi imamo iskustvo sa zemljotresom', rekao je Andres. Za sada nema podataka da su u potresu stradali hrvatski državljani. Ministarstvo vanjskih poslova pokušat će pomoći ljudima poput Andresa koji pokušavaju kontaktirati svoje najbliže. 'Sve osobe koje imaju potrebu za kontakt sa rodbinom ili hrvatskim državljanima koji su u Čileu mogu se obratiti ili hrvatskom veleposlanstvu ili konzularnom odjelu ministarstva vanjskih poslova, te ćemo ih nastojati povezati', rekao je Berislav Živković iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Policijski auto Po nalogu EPPO-a Cure detalji akcije europskih tužitelja: Zbog milijunske prijevare uhićeni direktor kutinske tvrtke, sudski vještak i ovlašteni inženjer elektrotehnike

>> Čile: Nakon razornog potresa od 8.8 stupnjeva prijeti tsunami

Andresu u Čileu žive roditelji i najbliža rodbina. Tamo je i cijela obitelj njegove supruge. Uspio se čuti s jednim prijateljem.'Kaže da su stvari padale na pod. To je trajalo 45 sekundi, to nije minuta, međutim, strašno', rekao je Andres. Ovaj glazbenik, treća je generacija čileanskih Hrvata. Prije osam godina vratio se na djedovinu, u Dalmaciju. I sam je preživio nekoliko potresa. 'Tamo se sve gradi po normama. Očekivan je takav zemljotres. To je uobičajeno tako. To je zona gdje se to može očekivati', dodaje Andres. U Čileu živi oko 200 tisuća osoba hrvatskog podrijetla. Poput Andresa koji se vratio u Hrvatsku, većinom je to treća, četvrta, pa i peta generacija potomaka hrvatskih doseljenika. Najviše ih živi u Santiagu i jedan su od najuspješnijih hrvatskih dijaspora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene