Pronađeni dijelovi nestalog aviona u Čileu
Pronađeni dijelovi nestalog aviona u Čileu Foto: Afp

Uzrok nesreće vojnog zrakoplova zasad nije poznat. Dijelovi unutarnjeg spremnika za gorivo aviona C-130 pronađeni su tridesetak kilometara od posljednje poznate pozicije zrakoplova.


Na području na kojem je u ponedjeljak nestao čileanski vojni zrakoplov s 38 ljudi pronađeni su dijelovi za koje se misli da bi mogli biti ostaci tog aviona, objavile su u srijedu navečer čileanske zračne snage.

Vezani članci Spasilačke ekipe u moru pronašle komade zrakoplova Spasilačke ekipe u moru pronašle dijelove ljudskih tijela i komade nestalog zrakoplova Pas Istraživanja pokazala da su precizni u 95 posto slučajeva: Jedna zemlja trenira pse da otkriju ljude zaražene koronavirusom

"Ostatke je pronašao brod pod čileanskom zastavom Antarctic Endeavour", objavio je novinarima Eduardo Mosqueira, jedan od zapovjednika zračnih snaga u Punta Arenasu na jugu Čilea.

Ostaci – dijelovi unutarnjeg spremnika za gorivo aviona C-130 – lokalizirani su tridesetak kilometara od posljednje poznate pozicije zrakoplova.

Hercules C-130 poletio je u ponedjeljak u 19:55 po GMT-u iz baze Chabunco u Punta Arenasu prema antarktičkoj bazi Eduardo Frei.

Kontakt s vojnim teretnim zrakoplovom izgubljen je u 21:13 po GMT-u, objavile su čileanske zračne snage, u trenutku dok je letio iznad Drakeova prolaza, koji dijeli jug Latinske Amerike i Antarktiku.

Nakon nestanka petnaestak aviona i pet brodova sudjelovalo je u operaciji potrage. Osim Čilea, svoje zračne i pomorske snage za pomoć u potrazi poslali su Argentina, Urugvaj, Brazil i SAD.

Uzrok nesreće zasad nije poznat, a izgledi za pronalaženje preživjelih su mali. (Hina)