Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz pad proizvodnje, i građani manje troše. Potrošnju bi mogli povećati turisti tijekom sezone. Za većinu njih cijene hrane, pića i usluga u Hrvatskoj daleko su niže od onih u njihovim zemljama.


Veći PDV - veće cijene. Građani više plaćaju. Posljednjih godina prisiljeni su na odricanja. Građani kažu kako su manjili potrošnju, no neki tvrde da na hrani jedino ne mogu znatnije uštedjeti. No, izgleda da se može štedjeti i na tome. Da su se vremena promijenila osjete i trgovci.
'Ljudi najminijaturnije uzimaju, najminijaturnije. Uzima dvije paprike, jednu rajčicu, pol kile breskvice, najnužnije potrebno', kaže trgovac Ivan.

Vezani članci Slika nije dostupna Nove cijene goriva: Evo koliko je SKUPLJE! Slika nije dostupna Građani će veće račune za struju plaćati 'zbog gospodarskog oporavka'?

Potrošnja je u Hrvatskoj pala za više od sedam posto. U odnosu na Europu hrana u Hrvatskoj je nešto jeftinija. Ono što je u Europi sto kuna, u Hrvatskoj je 92 kune. Stručnjaci tvrde - ni ulaskom u EU cijene se neće mnogo promijeniti.

>> Računi za struju šokirali mnoge, struja poskupila i više od 20 posto

'Naše su cijene sada veće nego cijene prehrambenih proizvoda od siromašnih zemalja koje su nedavno ušle u EU. Mi dobijemo jeftini proizvod iz Rumunjske ili Bugarske, a mislimo da imamo dobru čokoladu iz Austrije', kaže Bilić.

Rumunjska, Bugarska, Poljska i Mađarska tako su među najeftinijma u Europi dok su Danska, Finska, Luksemburg i Švedska među najskupljima. I turisti osjete razlike. Kupovina u Hrvatskoj nekima je pravi užitak.

Građani se nadaju da će se i zarada uskoro popraviti. Tako bi se i o cijenama manje vodila briga.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.