Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Struja je već poskupjela. Iako je Vlada najavljivala poskupljenje od 20 posto, iznosi na uplatnicama koje građanima ovih dana šalju distributeri- daleko su veći!


Razlog je u tome što se radi o prosječnom, a ne fiksnom poskupljenju. Dakle, najavljenih 20 posto čine tek okviran iznos, a stvarni porast se razlikuje od kućanstva do kućanstva. To znači da je na nekim uplatnicama poskupljenje manje od 20 posto, a neki će korisnici morati plaćati više. Upravo su se oni pobunili ovih dana kada su im stigle nove uplatnice. U potrošačkim udrugama kažu da dnevno zaprime i nekoliko desetaka poziva ogorčenih građana. Oni redom ističu da im u godini poskupljenja nove cijene struje predstavljaju pravi šok.

Vezani članci Zgrada HEP-a u Zagrebu Dio Zagreba ostao bez struje nakon što se čuo glasan prasak, iz HEP-a poručuju: "Kvar je riješen, svi su ukopčani" Rad od kuće, Ilustracija Oglasio se HEP o nestancima struje: "Kvarovi su bili prolaznog karaktera, većina ih je trajala kraće od pola sekunde"

Nove uplatnice za struju Josipa Perinića su nemalo iznenadile. Za njegov kućni proračun još jedan udar. Poskupljenje je veće od 20 posto. "Ista je potrošnja. Jer samo smo ja i supruga tu. Trebalo je prilagođavati postepeno ako je trebalo nešto dizati, sitno dizati malo", kaže Josip.

Iznos mjesečne zalihe kruha Josipova će obitelj ubuduće izdvajati za struju. Kućanstvu koje troši 7.000 kilovatsati na godinu, rata je lani iznosila 400 kuna. Ove godine čak 490. "Mislim da bi oni trebali platiti samo onaj dio koji su potrošili. HEP je tu, pa ovako, dosta fleksibilan, kod njih se može i smanjiti račun, jer tu se uvijek radi o pretpostavljenoj potrošnji", ističe Zoran Knežević, predsjednik Udruge Zadarski potrošač.

Porast od 20 posto odnosi se na prosječno poskupljenje. A to znači da nije jednako za sve korisnike. "Radi se jednostavno o prosječnoj cijeni na bazi izračuna Zavoda za statistiku. Nekome će to biti 17 posto, a nekome 23", pojašnjava prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Na porast iznosa na uplatnicama utjecala su i ranija poskupljenja.

"Kad se uspoređuju uplatnice svibanj ove godine i svibanj prošle godine, 1,69 posto ima i učešće PDV-a", kaže Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a. Zbog neočekivanih cijena, u Josipovom domu imaju novi plan, a to je štednja. Iz HEP-a poručuju da će korisnicima uskoro ponuditi program energetske učinkovitosti kroz korištenje štednih žarulja i solarnih ploča. S druge strane, potrošačke udruge već upozoravaju na važnost umjerene potrošnje tijekom ljetnog razdoblja. To se ponajviše odnosi na korištenje klima uređaja, s kojima ne treba pretjerivati u spuštanju temperature. Važno je očistiti i hladnjake i odmaknuti ih od izvora grijanja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.