Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedemo kobasice iz Italije, svinjetinu iz Njemačke, junetinu iz Austrije. Uvoz mesa u Hrvatskoj narastao je za više od 50 posto, a cijene proizvoda padaju zbog ruskog embarga na uvoz mesa.


Ruski embargo i nemogućnost izvoza na to tržište zasitio je tržište Europske unije, pa se hrana gomila. U Hrvatskoj sve više jedemo strano meso, pa smo ga tako u prvoj polovici ove godine uvezli 53.770 tona, što je 59 posto više nego u istom razdoblju lani. Strani proizvodi ruše cijene na tržištu, što ne ide na ruku prodavačima.

Vezani članci Groblje, ilustracija (Foto: Pixsell,Grgo Jelavic, Dusko Jaramaz, Hrvoje Jelavic, Patrick Seeger/dpa, Ivica Galovic, Robert Anic) - 3 Fotografija s groblja šokirala cijelu regiju, svi se pitaju čiji je to običaj Slika nije dostupna Hrvatska uvezla mesa za 325 milijuna eura, voća za 205 milijuna, mlijeka za 190 milijuna...

Danas smo tri svinjska odreska platili 15 kuna, do prije dva mjeseca, kažu nam mesari, njihova cijena bila je 7 ili 8 kuna viša. 'Nije samo stvar mesa, nego bilo čega - voće, povrće, garderoba, sve ide u bescjenje, dobar dio se baca, uništava', kaže mesar Miljenko Kulušić.

U Hrvatskoj nema granja i lišća pa ih uvozimo?!

I farmerima je proizvodnja u padu. 'Nije problem proizvesti, ali je problem plasmana. u kontinuitetu govorimo o starosti mesa, o smrznutom mesu, nepravilnostima koje nam se događaju', kaže farmer Toni Raić.

A da bismo se više hranili domaćim svježim mesom, uvedena je i oznaka "Meso hrvatskih farmi". 'Želimo poslati tu jednu jasnu poruku i naravno očekujemo od njih da prilikom kupovine proizvoda gledaju te markice i da na taj način pomognu razvoju domaće poljoprivredne proizvodnje', kaže Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Zbog velike ponude na tržištu, kupci su u cjenovnom dobitku, ali proizvođački lanac - broji gubitke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook