Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko se tamo sve hrani?

Istražili smo zašto su cijene hrane u Saboru niske i zašto nisu u sustavu fiskalizacije

Cjenik u saborskom restoranu
Cjenik u saborskom restoranu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Saborski restoran - 1 Saborski restoran - 1 Foto: DNEVNIK.hr Saborski restoran - 2 Saborski restoran - 2 Foto: DNEVNIK.hr Saborski restoran - 3 Saborski restoran - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjenik u saborskom restoranu Galerija 1/4 >>
U saboru su dva restorana, menza u kojoj se linijski uzima hrana, i tu glavni obrok stoji 15 kuna, juha i kolač četiri kune, a salata tri. Tu je i restoran koji je namijenjen zastupnicima. Meni je isti, ali su cijene nešto više jer ih uslužuju konobari.

Saborski meni od glavnog jela, salate i deserta stoji 22 kune. Za zastupnike koje u prosjeku plaćamo 15 tisuća kuna to je sitnica.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović u Čakovcu - 5 Rok 20 dana Čeka se datum konstituiranja Sabora: Na potezu je Milanović Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava"

"Ja se osobno ne bi bunio ako bi došlo do poskupljenja“, kaže Nikola Grmoja (Most).

U saboru su dva restorana, menza u kojoj se linijski uzima hrana, i tu glavni obrok stoji 15 kuna, juha i kolač četiri kune, a salata tri. Tu je i restoran koji je namijenjen zastupnicima. Meni je isti, ali su cijene nešto više jer ih uslužuju konobari.

"Hrana koja je u kantini je kao i u restoranu osim što je u restoranu intimnije i kada imate neke goste iz vana ja ih uvijek počastim ručkom, dakle u tom slučaju je možda meni prihvatljivije napraviti u Hrvatskom saboru i vremenski ako hoćete i cijenom“, kaže Ante Babić iz HDZ-a.

Računi se izdaju, ali ne podliježu zakonu o fiskalizaciji. Hrana u ovim restoranima nije subvencionirana, ona se formira prema stvarnom trošku namirnica i rada. Profita nema, a nema ni najma prostora. Režije pokriva Sabor.

Isto je i u restoranu s druge strane Markova trga, u Vladi. Tamo većinom jedu ministri za nešto višu cijenu.

"Za zastupnike su cijene svakako preniske, ali treba biti svjestan da postoje službenici i službenice koji su zaposleni i ovdje u saboru i drugim institucijama Markova trga i zapravo su te cijene za njih najviše“, kaže Bojan Glavašević.

Konobari, čistačice, tajnice, straža- svi službenici i namještenici sabora i susjednih institucija ovdje se hrane, a njih je dvostruko više nego samih zastupnika. Neki od njih nemaju, kažu nam sugovornici, plaću višu od 3000 kuna.

"Imaju jako niske plaće i potplaćeni su za svoj rad i ovim putem poručujem i predsjedniku Sabora i Vlade da mora voditi brigu o tim službenicima da im svakako treba dignuti plaće“, smatra HSS-ov Davor Vidović.

A koliko god i sami imali u novčaniku, većina zastupnika preferira jeftiniju saborsku kantinu gdje mogu dodatno uštedjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene