U saboru su dva restorana, menza u kojoj se linijski uzima hrana, i tu glavni obrok stoji 15 kuna, juha i kolač četiri kune, a salata tri. Tu je i restoran koji je namijenjen zastupnicima. Meni je isti, ali su cijene nešto više jer ih uslužuju konobari.

Galerija


Saborski meni od glavnog jela, salate i deserta stoji 22 kune. Za zastupnike koje u prosjeku plaćamo 15 tisuća kuna to je sitnica.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomislav Tomašević pitao Plenkovića o aferama HDZ-a: "Jeste li premijer koji zna ili premijer koji ne zna?" Restoran Torcida Zoran Mamić objedovao kod njih, a nakon toga ime restorana promijenili iz "Torcida" u "Vicko". Vlasnik tvrdi: "Nije bilo pritiska navijača"

"Ja se osobno ne bi bunio ako bi došlo do poskupljenja“, kaže Nikola Grmoja (Most).

U saboru su dva restorana, menza u kojoj se linijski uzima hrana, i tu glavni obrok stoji 15 kuna, juha i kolač četiri kune, a salata tri. Tu je i restoran koji je namijenjen zastupnicima. Meni je isti, ali su cijene nešto više jer ih uslužuju konobari.

"Hrana koja je u kantini je kao i u restoranu osim što je u restoranu intimnije i kada imate neke goste iz vana ja ih uvijek počastim ručkom, dakle u tom slučaju je možda meni prihvatljivije napraviti u Hrvatskom saboru i vremenski ako hoćete i cijenom“, kaže Ante Babić iz HDZ-a.

Računi se izdaju, ali ne podliježu zakonu o fiskalizaciji. Hrana u ovim restoranima nije subvencionirana, ona se formira prema stvarnom trošku namirnica i rada. Profita nema, a nema ni najma prostora. Režije pokriva Sabor.

Isto je i u restoranu s druge strane Markova trga, u Vladi. Tamo većinom jedu ministri za nešto višu cijenu.

"Za zastupnike su cijene svakako preniske, ali treba biti svjestan da postoje službenici i službenice koji su zaposleni i ovdje u saboru i drugim institucijama Markova trga i zapravo su te cijene za njih najviše“, kaže Bojan Glavašević.

Konobari, čistačice, tajnice, straža- svi službenici i namještenici sabora i susjednih institucija ovdje se hrane, a njih je dvostruko više nego samih zastupnika. Neki od njih nemaju, kažu nam sugovornici, plaću višu od 3000 kuna.

"Imaju jako niske plaće i potplaćeni su za svoj rad i ovim putem poručujem i predsjedniku Sabora i Vlade da mora voditi brigu o tim službenicima da im svakako treba dignuti plaće“, smatra HSS-ov Davor Vidović.

A koliko god i sami imali u novčaniku, većina zastupnika preferira jeftiniju saborsku kantinu gdje mogu dodatno uštedjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr