Cijene goriva u Hrvatskoj probile su psihološku granicu od 10 kuna.

Galerija Benzinska postaja (Foto: Pixell) Cijene goriva (Foto: Pixell) Benzinska stanica (Foto: Pixell) +0 Cijene goriva 1. svibnja (Izvor: HAK)

Vozači utorkom obično pogledaju po kojoj će cijeni točiti gorivo, a na Praznik rada dočekalo ih je neugodno iznenađenje; još jedno poskupljenje koje je većinu cijena najviše točenog Eurosupera 95 smjestilo oko 10 kuna. Litra Eurosupera prosječno je poskupjela za 15 lipa, a dizela za 13 lipa.

Vezani članci Cijene goriva, ilustracija Od utorka nove cijene goriva, benzin značajno poskupljuje. Građani zabrinuti: "Tu treba nešto promijeniti" Cijene goriva, ilustracija Isplati li se točiti gorivo u susjedstvu? Pogledajte kolike su cijene dizela i benzina u regiji

Benzinska postaja (Foto: Pixell) Cijene goriva 1. svibnja (Izvor: HAK)

Tako je litra "običnog" Eurosupera 95 na INA-inim pumpama 9,99 kuna, na Petrolovim 9,98 kuna, a kod Croduxa 10,02 kune. Lukoil Eurosuper 95 prodaje po 9,98 kuna dok Tifon ima Eurosuper 95 BS po 10,10 kuna. Najjeftinija je cijena ostala na Konzum Benzu po 9,75 kuna.

Cijene litre dizela iznose oko 9,50 kuna, a najjeftiniji je Eurodizel na Konzum Benzu po 9,22 kune.

Do porasta cijena goriva došlo je zbog rasta cijene sirove nafte koja je sada oko 70 dolara za barel, dok je primjerice u prosincu cijena bila 64 dolara, a u travnju prošle godine 50 dolara.

Stručnjaci procjenjuju da će na svjetskom tržištu nafta i dalje poskupljivati jer potražnja raste, a zalihe su se istopile. Do rasta barela došlo je zbog rata u Siriji, a osim toga najveći proizvođači nafte na čelu sa Saudijskom Arabijom dogovorili su s Rusijom da će ove godine smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno.

Na cijenu nafte utječe i geopolitička situacija, a mnogi strahuju da bi cijena barela nafte sljedećih mjeseci mogla doseći cijenu od čak 100 dolara ako Amerika ponovno uvede sankcije na uvoz nafte iz Irana zbog nuklearnog programa.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju