Kad završe školovanje, Hrvati rade za puno manje novca od ostalih Europljana. Poražavajući rezultati o cijeni rada u Hrvatskoj.

Galerija Poražavajuća cijena rada u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Poražavajuća cijena rada u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +0 Radnici (Ilustracija: Dnevnik.hr/Filip Brala/Davor Puklavec/PIXSELL)

Prema podacima Eurostata u sat vremena zaradimo pet puta manje nego Luskembružani, tri puta manje od europskog prosjeka i gotovo upola manje od Slovenaca. Samo pet zemalja Unije ima nižu satnicu.

Vezani članci Slika nije dostupna Linić: Ne dogovorimo li se s Bruxellesom, slijede snažniji rezovi

Satnice u Europi: 

Luksemburgu - 45 eura

Danska - više od 39 eura

Njemačka je šesta - više od 32 eura

Irska deseta - 29 eura.

Slovenija - 16,4 eura po satu.

Hrvatska je na 23. mjestu i satnica prosječno iznosi 8,5 eura.

Europske plaće nemamo, ali imamo europske cijene, ističu hrvatski sindikalisti.

"Hrvatska je zemlja velikog dijela pohlepnih poslodavaca i političara koji su njima u torbi. Rezultat svega su male plaće i odlazak ljudi iz Hrvatske", poručuje Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Ni u Njemačkoj ne cvjeta cvijeće svima. Mlada kuharica u usponu, Danijela Matešić, vratila se iz vrhunskog restorana u središtu Hamburga. Plaća nije ispunila njezina očekivanja. "2800 eura bruto, ali kad se odbiju svi porezi i sve moja plaća je ispala 1200 eura. Za standard života u Hambrugu to je vrlo malo", kaže.

Samo pet zemalja je lošije od Hrvatske:

Litva - 8,4 eura

Mađarska - 7,6

Poljska - više od 6 eura

Rumunjska i Bugarska - manje od 6 eura.

U tim zemljama radnike danas traže domaće građevinske tvrtke jer naši odlaze u one bogatije. Ali i tamo je teško naći kvalitetu jer i oni radije odlaze u Njemačku nego u Hrvatsku, ističu iz gospodarske komore i kažu da su jedino rješenje veće plaće.

"Bitno je reći da je za povećanje plaća potrebno stvoriti uvjete odnosno rasteretiti gospodarstvo", ističe Katarina Sikavica iz sektora za graditeljstvo HGK.

No, rezultati Vlade u rasterećenju gospodarstva su jako mršavi, a ministar rada rješenje vidi u uvozu pa s Ukrajinom i Bosnom i Hercegovinom dogovara sporazume kako bi se njihovi radnici lakše zaposlili u Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju