Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri ozlijeđena radnika

Eksplozija u silosu u Splitu: Optužena četvorica direktora i voditelja

Eksplozija u silosu Splitu (Foto: Pixell)
Eksplozija u silosu Splitu (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv četvorice čelnika i voditelja tvrtki, koje tereti da su lani, ne pridržavajući se protupožarnih mjera tijekom zavarivanja, uzrokovali eksploziju u splitskoj Sjevernoj luci, pri čemu su dvojica radnika teško, a dvojica lakše ozlijeđena.

Optužen je direktor i voditelj radova "Cvrlje metalna gradnja" S. C. (55), voditelj održavanja tvrtke "Ameropa" A. B. (57), voditelj operative u "Ameropi" Z. E. (58) i H.Š. (56), direktor tvrtke "Kovinomont Sinj".

Optužnica tereti S. C. i H. Š. da su 14. travnja 2017. godine, protivno odredbama relevantnih pravilnika i Zakona o zaštiti na radu, poslove zavarivanja u starom silosu za žito u Sjevernoj luci izvodili bez pisanog odobrenja ovlaštene osobe.

Za taj su posao, tvrdi tužiteljstvo, angažirali radnike koji nisu stručno osposobljeni i upoznati s propisanim mjerama zaštite od požara koje treba poduzeti prilikom zavarivanja te koji nisu osposobljeni za rad na siguran način kod upućivanja na novo mjesto rada.

Okrivljeni su i da nisu prijavili privremeno gradilište, niti izradili plan izvođenja radova te obavijestili radnike o zaštiti na radu i rizicima za sigurnost i zdravlje.

Z. E. i A. B. optuženi su da su postupili protivno odredbama Pravilnika o mjerama zaštite od požara pri izvođenju radova zavarivanja, rezanja, lemljenja i srodnih tehnika rada, pa su poslove zavarivanja u starom silosu obavljali bez pisane dozvole-odobrenja za zavarivanje, bez isključivanja pogona elevatora i stvaranja sigurnih uvjeta za zavarivanje.

Taj su posao obavljali radnici koji nisu stručno osposobljeni za zavarivanje, što kao ovlaštenici poslodavca nisu provjerili te su im dopustili obavljanje radova bez nadzora u prostoru s eksplozivnom atmosferom. Nisu, stoji u optužnici, prijavili privremeno gradilište niti izradili plan izvođenja radova, "olako držeći da neće nastupiti štetne posljedice za radnike i imovinu većeg razmjera"

Do eksplozije je došlo nešto prije podneva, kada su dvojica radnika na devetoj etaži silosa pomoću ručnog uređaja za elektrolučno varenje obavljali zavarivanje rupe na elevatoru, a eksploziju je uzrokovalo eksplozivno zapaljenje smjese uskovitlane zapaljive prašine organskog porijekla i kisika iz zraka iskrom ili užarenom česticom tijekom procesa elektrolučnog zavarivanja.

U eksploziji je dvoje radnika zadobilo teške i po život opasne opekotine i ozljede, dok su druga dvojica radnika zadobili lakše opekline. Prilikom eksplozije na silosu, okolnim objektima i osobnim vozilima parkiranim u krugu trgovačkog društva počinjena je materijalna šteta u iznosu od oko devet milijuna kuna. (Hina)

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene