Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri godine od tragedije

'Kad mi nešto ispadne iz ruku pošaljem k vragu sve, i Kornate i kad sam stupio na njih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem vijenaca na spomen ploču kod Vatrogasnog doma u Tisnom te na grobove poginulih tišnjanskih vatrogasaca, jučer poslijepodne službeno je počelo obilježavanje četvrte tužne obljetnice kornatske tragedije.

U najvećoj hrvatskoj mirnodopskoj tragediji, gaseći požar na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine, smrtno je stradalo 12 vatrogasaca, a preživio je jedino vatrogasac Frane Lučić.

Danas su vijenci položeni na spomen ploču pred Javnom vatrogasnom postrojbom u Šibeniku. Obitelji poginulih vatrogasaca, njihovi prijatelji, kolege kao i izaslanstva državne i lokalne vlasti potom su se uputili na otok Kornat, u uvalu Šipnat, na mjesto stradanja vatrogasaca.

U novouređenoj kapelici sv. Florijana na Kornatu bit će služena misa zadušnica za poginule vatrogasce, a potom će okupljeni obići križeve sagrađene u tehnici suhozida u znak sjećanja na stradalih 12 vatrogasaca. Vodičani će se poginulih vatrogasaca s Kornata sjetiti velikim vatrogasnim Mimohodom koji će se održati 4. rujna. 

Pročitajte i ovo Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje" Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje"

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je skupina vatrogasaca na još nerazjašnjen način postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od 13 vatrogasaca u skupini, 12 ih je poginulo na licu mjesta ili preminulo u bolnicama, a preživio je samo Frane Lučić iz Tisnog.

Na mjestu događaja ili u bolnici preminuli su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. Frano Lučić i dan danas živi s teškim teškim posljedicama nezapamćene tragedija na Kornatu.

Bili su prijatelji, rođaci, očevi i djeca. Združeni u dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Pa tako i na Kornatima prije četiri godine. Vatrena buktinja pomela ih je u trenu i odnijela njihove živote. 'To je teška tragedija s teškim posljedicama. Kako i psihičkim, tako i fizičkim. Invalid sam, izgubio sam 60 posto kože', rekao je Frane Lučić.

'Ja samo želim da mi se kaže od čega sam nastradao, da mi se ispričaju i da me obeštete', kaže Frane. 'Svi su krivi od vrha do dna, cijeli sustav se raspao', dodao je Frane. 'Za svako malo kad mi nešto ispadne iz ruke onda pošaljem k vragu sve, i Kornate, i kad sam stupio na njih i sve živo', rekao je Frane. 'Teške četiri godine, a kad dođu ovi dani još nam je i teže', rekla je Marina Crvelin, majka poginulog vatrogasca Tomislava Crvelina.

'Nas ovo sve pomalo ubija tako da smatram da će prije nas nestati, nego što će se doznati prava istina', rekla je Marina. Za sutra je zakazano središnje obilježavanje obljetnice kornatske tragedije. Obitelji poginulih, izaslanstva i vatrogasne postrojbe uputit će se na Kornate. Tamo će posjetit spomen obilježja, križeve od suhozida, gdje će odati počast poginulim vatrogascima.

Frane Lučić će 5. listopada svjedočiti na sudu. Ne vjeruje u službeno izvješće prema kojem je nesreća nastala zbog izgaranja plinske smjese. Prihvaća teoriju umirovljenog časnika HV-a Nediljka Pušića koji tvrdi da je za sve kriva NATO-ova bomba ispuštena u Jadran 1999.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene