Blagdanska sniženja zahvatila su i online trgovine. Pojedini artikli sniženi su i do 50 posto, a kupci, umjesto da čekaju u dugim redovima u dućanima, kupnju mogu obaviti iz udobnosti fotelje.


Roba kupljena putem interneta u Hrvatskoj je, od ulaska u Europsku uniju, sve popularnija. Carinska pravila za takav način trgovanja više ne vrijede, a potrošače štiti i Europski potrošački centar, koji se brine da poslovanje bude, prije svega, transparentno.

Vezani članci Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Europska komisija objavila gospodarsku prognozu, Hrvatsku sljedeće dvije godine očekuje pad BDP-a Donald Trump (Foto: AFP) Trump optužio EU da čini gotovo nemogućim poslovanje s njom i najavio kako bi mogao promijeniti situaciju

Svoje uspješno poslovanje, računalni stručnjak Dennis Puzak može zahvaliti nabavljanju stvari putem interneta. 'Zato što je brže, jeftinije i praktičnije. Internet trgovina nema radno vrijeme, tamo mogu doći u bilo koje doba dana ili noći i obaviti kupovinu', kazao je Dennis.

Razni softveri, koje nabavlja jednim klikom miša, neophodni su mu za svakodnevni rad. 'Isti tren, nakon što je plaćeno, i dostavljeno je. Mi danas možemo iz Hrvatske nuditi svoj proizvod bilo kojem kupcu, u bilo kojem dijelu svijeta, bez ikakvih problema. Znači, ne moramo imati nikakve posrednike', objasnio je Dennis.

I u ovome smo ISPOD europskog prosjeka!

Internet kupovina sve je popularnija, pogotovo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i ukidanja carina. Ono što možda mnogi ne znaju, jest da se ista pravila primjenjuju u virtualnom i stvarnom svijetu, što znači da ako nešto kupite putem Interneta, to možete vratiti u roku tjedan dana i za to tražiti povrat novca.

Osim toga, kao potrošaču cijene proizvoda u svakom trenutku moraju vam biti jasno vidljive. Zabranjene su dodatne naknade u plaćanju karticama, kao i skriveni, odnosno bilo kakvi naknadni troškovi.

Za sve probleme u online kupovini potrošači se mogu obratiti Europskom potrošačkom centru. 'Kad otvorite web shop, pročitajte opće uvjete korištenja. Dosta često te raznorazne stranice znaju imati neke sitne cake, odnosno sitna slova u uvjetima za korištenje', kazala je Danijela Marković Krstić iz Europskog potrošačkog centra.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, 23 posto građana Hrvatske kupuje putem Interneta. Najbolje će se ipak zaštititi sami - tako da čitaju i prouče od koga i što kupuju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook