Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Češki premijer uručio donaciju od 100 000 eura Vukovarsko-srijemskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki premijer Mirek Topolanek, tijekom današnjeg posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji, obišao je minsko-sumnjive poljoprivredne površine u Tordincima na vinkovačkom području, a potom se u Vukovaru susreo s čelnicima županije i grada.

Tijekom posjeta Tordincima češki je premijer uručio načelniku općine Tordinci Josipu Maletiću donaciju češke vlade od 100.000 eura za razminiranje poljoprivrednih površina na području općine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar

"Mnogi Europljani još uvijek ne shvaćaju što se dogodilo početkom devedesetih godina na području bivše Jugoslavije. Želim da znate da upravo Česi to shvaćaju i znaju vrlo dobro", rekao je premijer Topolanek.

Dodao je kako će Hrvatska iduće godine postati punopravnom članicom NATO-a te će s Češkom i drugim članicama sjediti za zajedničkim stolom.

"U prvom polugodištu 2009. godine Češka predsjeda Europskom unijom (EU) i nastojat ćemo, u suradnji s hrvatskom Vladom, napravit sve kako bi za našeg predsjedanja Hrvatska zatvorila sva poglavlja", poručio je Topolanek.

Prema njegovim riječima, pristupanjem NATO-u i EU Hrvatska će dobiti priliku za bolju i sigurniju budućnost.

Zahvalivši češkoj vladi na donaciji za razminiranje, direktor Međunarodne fundacije za razminiranje (ITF) Goran Gačnik rekao je kako je Češka od 1998. godine do danas Fundaciji donirala ukupno 550.000 eura.

U pratnji premijera, uz nekolicinu članova češke vlade, bio je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, hrvatski veleposlanik u Češkoj Marijan Ramuščak te češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kuehnl.

Tijekom obilaska minsko-sumnjivih površina na području Tordinaca, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje upoznali su češkog premijera sa stanjem minsko-sumnjivih površina na području Vukovarsko-srijemske županije.

U toj je županiji, koja je jedna od minski najzagađenijih hrvatskih županija, minsko-sumnjivo još oko 80 četvornih kilometara, dok je na području općine Tordinci minsko-sumnjivo 350 hektara od kojih su oko 300 hektara poljoprivredne površine.

Na području te općine od posljedica mina stradalo je do sada devet osoba, od kojih pet smrtno.

Nakon boravka u Tordincima češki premijer Mirek Topolanek susreo se u Vukovaru s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i gradonačelnicom Zdenkom Buljan koji su ga upoznali sa stanjem u županiji i gradu.

Istodobno, u Palači Srijem održan je sastanak dvadesetak čeških i vukovarsko-srijemskih gospodarstvenika koji su razmatrali mogućnosti međusobne gospodarske suradnje.

Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata češki premijer odao je počast braniteljima i civilima stradalima u Domovinskom ratu, a potom je posjetio i razgledao Spomen-dom Ovčaru gdje se upisao u spomen-knjigu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene