Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Utvrđena svinjska kuga u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laboratorijskim pretragama utvrđena je klasična svinjska kuga domaćih svinja u dvama obiteljskim gospodarstvima u Borovu i Vukovaru, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Od pet svinja u Vukovaru dvije su uginule, a od 13 u Borovu uginulo ih je šest. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna smrt Muškarac umro od kuge: ''Simptomi su slični kao kod nekoliko drugih bolesti'' Ilustracija Osoba u bolnici U SAD-u zabilježen slučaj kuge: Bolest može prijeći s životinje na čovjeka na više načina

Veterinarskim nadzorom i kliničkim pregledom postavljena je sumnja na klasičnu svinjsku kugu u još dvama dvorištima u Borovu, gdje je također bilo nekoliko uginuća. S obzirom na to da su sve svinje iz Borova držane pašnim načinom u dodiru sa svinjama iz zaraženih uzgoja bile su svinje još triju vlasnika. 

Uzorci uginulih svinja iz tih dvorišta poslani su u Hrvatski veterinarski institut na dijagnostiku. Utvrđuju se sva kontaktna gospodarstva te provodi epizootiološko istraživanje kako bi se otkrio izvor zaraze.

Klasična svinjska kuga nije opasna za ljude, već je isključivo bolest domaćih i divljih svinja koja se brzo širi i izaziva velike gospodarske štete. 

Mjere koje će se provoditi u zaraženu području u krugu od tri kilometra od mjesta pojave obuhvaćaju usmrćenje svih svinja iz zaraženih dvorišta, popis svih gospodarstava koje uzgajaju svinje te njihov klinički pregled, zabranu premještaja i prometa svinja, obvezno postavljanje dezinfekcijskih brana na ulazu u objekte sa svinjama, pojačanu dezinfekciju i čišćenje tih objekata. 

Također potrebno je prijaviti svaku bolesnu i uginulu svinju veterinarskoj inspekciji. 

U ugroženu području u krugu od sedam kilometara od zaražena područja popisat će se sva gospodarstva koje drže svinje, zabraniti promet svinja, prijaviti bolesne i uginule svinje, pojačati provedba biosigurnosnih mjera kako bi se spriječio unos klasične svinjske kuge. 

U krugu od 10 kilometara u sljedećih najmanje sedam dana zabranjuje se promet svih životinja (sajmovi, provozi, dogoni i dr.) na područjima gradova i općina: Vukovara, Borova, Trpinje, Nuštra, Bogdanovaca, Negoslavaca, Tompojevaca, Markušice, Erduta i Starih Jankovaca, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene