Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Član tima za razminiranje:

'Čermak nije zapovjedao, nego surađivao s vojnim postrojbama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'General Ivan Čermak nije zapovjedao vojnim postrojbama na kninskom području, nego je s njima surađivao', izjavio je danas svjedok Čermakove obrane Emin Teskeredžić na suđenju trojici hrvatskih generala pred Haaškim sudom.

'Nisam bio potčinjen Čermaku, nego s njime surađivao. Bio sam dobrovoljac koji mu je došao pomoći da se što prije osigura život civilima koji su se vraćali', rekao je Teskeredžić, član tima za razminiranje prostora oslobođenog Olujom.

Pročitajte i ovo Policija U Zagrebu Auto naletio na dijete na zebri: Policija poziva svjedoke nesreće da se jave Slika nije dostupna Haag Puhovski ne zna da je Vjeran Grković Drago Pilsel

Stručnjak za ribarstvo na Institutu Ruđer Bošković, Teskeredžić se u kolovozu 1995. dobrovoljno prijavio za razminiranje ribogojilišta, hidrocentrala i drugih objekata, a potom je, na Čermakov zahtjev, mobiliziran u zapovjedništvo ZM Knin. 'Zamolio, a ne "zapovjedio', opisao je Teskeredžić način na koji se Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin, odnosio prema njegovoj jedinici. Suočen ipak s nekoliko Čermakovih zapovjedi njegovoj postrojbi, Teskeredžić je rekao da je to greška. 'Upotrijebio je zapovjed, ali greškom kako mi se čini', ustvrdio je.

Čermakov zadatak nakon Oluje bio je razminirati Knin te uvesti struju i vodu, rekao je Teskeredžić te dodao da nije imao osjećaj da se Čermak bavi nekom drugom obavezom. 'Koliko znam i koliko sam vidio, on nije imao ovlaštenja nad drugim jedinicama. Imao je više suradnju s vojnom policijom i postojbama koje su tamo prolazile', rekao je te dodao kako je Knin nakon ulaska hrvatskih snaga bio 'praktički netaknut' i posvjedočio da je vidio samo šest pogođenih kuća. Ocijenio je da je odlazak lokalnih Srba bio organiziran i planiran, o čemu mu je svjedočila Srpkinja iz Drniša koja je rekla da je 90 posto Srba otišlo prije dolaska hrvatskih vojnika na dotad okupirana područja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene