Miro Cerar (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Miro Cerar (Foto: Patrik Macek/Pixsell) Foto: Patrik Macek/Pixsell

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, izjavio je da će s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, s kojim se susreće u petak popodne po američkom vremenu, uz ostalo razgovarati o graničnom sporu s Hrvatskom.


"Očekujem da će državnog tajnika zanimati naša ocjena prilika na zapadnom Balkanu, a u okviru toga namjeravam spomenuti i arbitražu o granici s Hrvatskom", kazao je Cerar u razgovoru sa slovenskim novinarima koji prate njegov posjet, nakon što se u četvrtak sastao sa senatoricom Amy Klobuchar, koja po očevoj strani spada u četvrtu generaciju Amerikanaca slovenskog podrijetla.

Vezani članci Američki ratni brod u Splitu - 3 U Split uplovio zapovjedni brod 6. flote SAD-a: ''Odnos Hrvatske i SAD-a je na visokom nivou, zajedničke aktivnosti će se nastaviti'' Standardi ljepote (Foto: groomandstyle.com) - 6 Ljudi iz cijelog svijeta prilagodili modele svojoj zemlji, pogledajte kako bi izgledali u Hrvatskoj

"Hrvatska ne poštuje vladavinu prava, što je izvanredno loš signal za cijelu regiju zapadnog Balkana", rekao je novinarima ministar i bivši premijer, čija je vlada Hrvatsku, zbog toga što ne želi primijeniti arbitražnu presudu tužila sudu EU-a u Luksemburgu, s argumentom da se radi o kršenju europskog prava.

U izjavi je Cerar dodao kako je stajalište Hrvatske, prema kojemu je arbitražni proces bio nepovratno kompromitiran te da se radi o bilateralnom pitanju, "negativan signal" i za Europsku uniju.

"Mnogi naši sugovornici, političari najvišeg ranga, od Makedonije, Bugarske, Albanije i Srbije, kažu nam otvoreno: kako EU od nas može očekivati da ćemo u procesu približavanja EU-u poštovati pravnu državu (vladavinu prava) ako to načelo krši članica EU-a jer ne primjenjuje odluku arbitraže, pri čemu naravno misle na Hrvatsku", dodao je Cerar.

Prije polusatnog sastanka s Pompeom slovenski će ministar popodne razgovarati sa savjetnikom predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

Glavni je cilj Cerarova posjeta, prema ocjenama slovenskih analitičara, produbljivanje odnosa s SAD-om koji su, i po Cerarovu priznanju, u vrijeme njegove bivše vlade "zanemarivani".

Nova ih vlada Marjana Šarca želi unaprijediti i ojačati dijalog s Washingtonom, a Cerarov je posjet Washingtonu prvi na toj razini nakon osam godina.

"Odnosi s SAD-om zadnjih su godina bili zamrli i zato jer smo bili zaokupljeni posljedicama ekonomske krize, zbog čega smo se bavili sami sobom da bismo preživjeli", kazao je Cerar u Washingtonu za ljubljansko "Delo", dodavši kako očekuje da će se to sada popraviti.

"Važno je da s SAD-om imamo ojačani dijalog, da uravnotežimo našu politiku, nakon što se na razini ministarstva vanjskih poslova s SAD-om nije dovoljno radilo. To moramo nadoknaditi. Trudit ću se da imamo s SAD-om intenzivan odnos, da SAD u Sloveniji i dalje budu jak investitor, kako bi u Washingtonu razumjeli da smo čvrsta saveznica u NATO savezu", dodao je Cerar pred današnje razgovore u State Departmentu. (Hina)