Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražni spor

Cerar u Washingtonu: "Hrvatska ne poštuje vladavinu prava, to je loš signal za cijeli Balkan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, izjavio je da će s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, s kojim se susreće u petak popodne po američkom vremenu, uz ostalo razgovarati o graničnom sporu s Hrvatskom.

"Očekujem da će državnog tajnika zanimati naša ocjena prilika na zapadnom Balkanu, a u okviru toga namjeravam spomenuti i arbitražu o granici s Hrvatskom", kazao je Cerar u razgovoru sa slovenskim novinarima koji prate njegov posjet, nakon što se u četvrtak sastao sa senatoricom Amy Klobuchar, koja po očevoj strani spada u četvrtu generaciju Amerikanaca slovenskog podrijetla.

Pročitajte i ovo Nathalie Rayes (L), njezina majka i Kamala Harris (D) U Washingtonu Tko je nova američka veleposlanica u Hrvatskoj? ''Odlučila je još jednom služiti u ime naroda naše zemlje'' Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

"Hrvatska ne poštuje vladavinu prava, što je izvanredno loš signal za cijelu regiju zapadnog Balkana", rekao je novinarima ministar i bivši premijer, čija je vlada Hrvatsku, zbog toga što ne želi primijeniti arbitražnu presudu tužila sudu EU-a u Luksemburgu, s argumentom da se radi o kršenju europskog prava.

U izjavi je Cerar dodao kako je stajalište Hrvatske, prema kojemu je arbitražni proces bio nepovratno kompromitiran te da se radi o bilateralnom pitanju, "negativan signal" i za Europsku uniju.

"Mnogi naši sugovornici, političari najvišeg ranga, od Makedonije, Bugarske, Albanije i Srbije, kažu nam otvoreno: kako EU od nas može očekivati da ćemo u procesu približavanja EU-u poštovati pravnu državu (vladavinu prava) ako to načelo krši članica EU-a jer ne primjenjuje odluku arbitraže, pri čemu naravno misle na Hrvatsku", dodao je Cerar.

Prije polusatnog sastanka s Pompeom slovenski će ministar popodne razgovarati sa savjetnikom predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

Glavni je cilj Cerarova posjeta, prema ocjenama slovenskih analitičara, produbljivanje odnosa s SAD-om koji su, i po Cerarovu priznanju, u vrijeme njegove bivše vlade "zanemarivani".

Nova ih vlada Marjana Šarca želi unaprijediti i ojačati dijalog s Washingtonom, a Cerarov je posjet Washingtonu prvi na toj razini nakon osam godina.

"Odnosi s SAD-om zadnjih su godina bili zamrli i zato jer smo bili zaokupljeni posljedicama ekonomske krize, zbog čega smo se bavili sami sobom da bismo preživjeli", kazao je Cerar u Washingtonu za ljubljansko "Delo", dodavši kako očekuje da će se to sada popraviti.

"Važno je da s SAD-om imamo ojačani dijalog, da uravnotežimo našu politiku, nakon što se na razini ministarstva vanjskih poslova s SAD-om nije dovoljno radilo. To moramo nadoknaditi. Trudit ću se da imamo s SAD-om intenzivan odnos, da SAD u Sloveniji i dalje budu jak investitor, kako bi u Washingtonu razumjeli da smo čvrsta saveznica u NATO savezu", dodao je Cerar pred današnje razgovore u State Departmentu. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene