Obavijesti Pretražite Navigacija
"Dužnost, a ne izbor"

Cerar pozdravlja Junckerov govor i "vladavinu prava" aludirajući na Hrvatsku i na arbitražu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je govor Jeana-Claudea Junckera u Europskom parlamentu, posebno u dijelu u kojemu je predsjednik Europske komisije govorio o "vladavini prava" kao dijelu europskih vrijednosti aludirajući na navodno hrvatsko nepoštivanje prava jer ne pomišlja na primjenu arbitražne presude koja je proizvod kontaminiranog procesa.

Slovenski premijer "podržava poglede predsjednika Komisije o stanju u EU u kojima ističe potrebu jedinstvenije i snažnije Unije, a posebno njegov naglasak da vladavina prava nije stvar izbora članica nego njihova dužnost", naveo je popodne u vrlo kratkoj izjavi za javnost Cerarov ured.

Pročitajte i ovo Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes" Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) ''Nema pravne obveze'' Euforični Slovenci dobili odgovor na pitanje zašto je Juncker ignorirao dokument o arbitraži s Hrvatskom

U zaoštrenim odnosima Slovenije s Hrvatskom zbog arbitražnog spora isticanje načela vladavine prava u retorici slovenskih političara zadnjih se tjedana pojavljivalo kao mantra u pokušajima pritiska na hrvatsku vladu, uz argumentaciju da bi Europska komisija Hrvatsku trebala sankcionirati jer odbijajući rezultat arbitraže "ne poštuje europsko načelo" vladavine prava i odluke sudova, te da je arbitražni sporazum nakon njegova potpisivanja 2009. postao dio "europskog pravnog poretka".

"Neke države ne igraju po dogovorenim pravilima"

Istaknuti slovenski političari nedavno su sugerirali da će Ljubljana zbog kršenja tog načela blokirati članstvo Hrvatske u OECD-u i Schengenskom prostoru, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec uspoređivao je hrvatski "slučaj" s primjerom Poljske protiv koje je Europska komisija pokrenula postupak zbog opsežnih pravosudnih reformi za koje Bruxelles smatra da predstavljaju prijetnju vladavini prava.

Iako je takve usporedbe nedavno na Bledu tijekom međunarodne konferencije odbio kao nekorektne prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, u Sloveniji je i dalje prisutno uvjerenje da bi u provedbi arbitražnog rješenja koje Hrvatska odbija zbog kompromitacije bilateralno dogovorenog procesa slovenska vlada mogla očekivati intenzivniji pritisak Komisije na Hrvatsku.

Slovenska eurozastupnica Tanja Fajon reagirala je na dio Junckerova govora, rekavši da je on neke stvari propustio reći i da bi ga pitala da li načela pravne države poštuju Poljska, Mađarska i Hrvatska, a njen kolega Ivo Vajgl kazao je da je predsjednik sadašnje Komisije tu temu izbjegao kako ne bi zaoštravao odnose s državama koje "ne igraju po dogovorenim pravilima".

"Europa mora disati s oba plućna krila"

Govoreći o svojoj viziji razvitka Europske unije koju ne vidi samo kao zajedničko tržište nego i kao Uniju koja se zasniva na zajedničkim vrijednostima, Juncker je u tom dijelu govora, ne spominjući nijednu državu, kazao da je jedno od važnih europskih vrijednosti i načela vladavina prava koja je na našem kontinentu zamijenila nekadašnju "vladavinu jačih", i oko koje ne može biti izbora jer je to temeljna vrijednost, ali nije spomenuo nijednu državu kod koje je to načelo možda načeto ili u opasnosti.

Europa se proteže od Viga do Varne, od Španjolske do Bugarske, te mora disati s "oba svoja plućna krila" jer bi u suprotnom mogla ostati "bez zraka", figurativno se izrazio Juncker, zalažući se za što veću inkluzivnost u Europi, ali i za proširenje Schengena i Europske monetarne unije na članice koje još nisu u ta dva kluba. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene