Miro Cerar (Foto: AFP)
Miro Cerar (Foto: AFP) Foto: Afp

Hrvatska je dužna implementirati arbitražnu presudu o granici, kazao je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, osvrćući se na pisanje njemačkog Spiegela koji je tijekom vikenda objavio stajalište pravne službe Europske komisije u vezi zahtjeva Slovenije da se Bruxelles pridruži tužbi Slovenije protiv Hrvatske u vezi s neprovedbom arbitražnog rješenja.


"Hrvatska je dužna provesti presudu arbitara i neprovođenjem odluke sudaca krši međunarodno pravo i pravo Europske unije", ustvrdio je Cerar u izjavi za novinare.

Vezani članci Izlazne ankete - 5 Otkrivamo: Kako zapravo nastaju izlazne ankete? Parlamentarni izbori i biračka mjesta - 2 Sve je spremno za sutra, peglaju se još samo posljednji detalji na čak 6998 biračkih mjesta

Dodao je da Slovenija ima pravo da "u okviru svojih granica ostvaruje svoja suverena prava", referirajući se na tužbu slovenske vlade pod njegovim ranijim vodstvom, u kojoj se tvrdi da odluka Hrvatske da ne provede presudu arbitara u Savudrijskoj vali onemogućava provođenje zajedničke europske ribolovne politike u dijelu zaljeva koji je bio predmetom spora.

Mišljenje komisijine pravne službe koju je objavio Spiegel potvrđuje ono što je Slovenija navela u svojoj tužbi protiv Hrvatske, iz tog mišljenja jasno slijedi da arbitraža važi za cijelu Europsku uniju, kazao je Cerar.

"Slovenija ima pravo implementirati arbitražnu presudu, ona je poštuje i nadležna je da u granicama svoje suverenosti, u okviru svojih granica, provodi suverena prava", kazao je Cerar u Ljubljani.

Arbitražna je presuda po njegovim riječima obvezujuća i to bi bila čak i da Slovenija nije tužila Hrvatsku sudu EU-a, a Slovenija tužbom želi "dodatno dokazati" da Hrvatska neprovođenjem presude "krši pravo EU-a", dodao je novi šef slovenske diplomacije, pojašnjavajući da je tužbom izvršen dodatni pritisak na Hrvatsku kako bi ona arbitražnu presudu prihvatila i implementirala.

Jedina opcija po kojoj bi Slovenija mogla pristati na povlačenje tužbe da Hrvatska donese odluku da će arbitražu poštovati i primijeniti jer bi u tom slučaju tužba postala bespredmetna, naveo je Cerar, a kritizirao je i ponašanje Europske komisije u vezi s arbitražnim sporom, ocjenjujući da je nenačelan i pristran.

To što Europska komisija nije niti stavila na dnevni red mišljenje svoje pravne službe o arbitraži morat će pojasniti odgovorni u Bruxellesu, rekao je Cerar, dodavši da je odluku u vezi s mišljenjem pravne službe o arbitraži donio predsjednik Komisije Juncker jer se radilo o njegovoj "autonomnoj odluci" koja je inače u Sloveniji doživjela brojne kritike prijašnje Cerarove i sadašnje Šarčeve vlade.

Slovenija se ne može neposredno miješati u rad Europske komisije, ali može i dalje ustrajno izražavati svoja stajališta, kazao je Cerar, dodavši kako "Europska unija stoji ili pada na vladavini prava", odnosno da je Komisija u slučaju Hrvatske napravila opasan presedan. (Hina)