Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peratović: Dokumenti su već 6 mjeseci na Blogu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Moj grijeh formalno su tri dokumenta POA-e i ravnateljstva policije koji su bili objavljeni i u drugim medijima, a ja sam ih objavio prije pola godine i koji su se ticali nekih kršenja mojih ljudskih prava', kaže novinar Željko Peratović.

Peratović je u Temi dana Nove TV ustvrdio kako mu je policija zapljenila dokumente koje je sakupljao 15 godina i objavljivao u novinama u kojima je radio. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nismo znali da je ovdje u Zagrebu tako mekano' Slika nije dostupna Željko Kerum večeras u Temi dana Nove TV

Ne vjeruje da su dokumenti koji su obrisani s njegovog bloga na Blog.hr-u pravi razlog policijskog progona. "Ti su dokumenti na blogu već šest mjeseci. Objavljivao ih je Nacional, dijelom Novi list, čak ih je i Petrač koristio u obrani. Ne vidim da policija kuca na vrata Ivi Pukaniću zbog toga", rekao je.

Novinar-bloger pretpostavlja da je ravnateljstvo SOA-e nervozno zbog njegovih tekstova u kojima kritički progovara o kadrovskoj politici te agencije.

Podsjetimo novinar Željko Peratović sinoć je uhićen zbog sumnje da je odao državnu tajnu. Policija je iz njegovog doma iznijela, uz sudski nalog, oko tisuću spisa i tri računala. Danas oko 16 sati policija je došla i na Novu TV, gdje je tražila da se s Peratovićevog bloga uklone dva objavljena dokumenta.

>> Blog Željka Peratovića (peratovic.blog.hr)

>> Policija na Novoj TV izvršila 'premetačinu' Blog.hr-a

>> Sanader najavio da će proučiti Peratovićev slučaj

Peratović je prije nekog vremena tužio državu, a dokumente o tome prezentirao je svim nadležnim službama.

'Ja sam taj dokument prezentirao saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, poslao svim članovima saborskog odbora. Meni je policija sinoć pokazala te mailove koja sam ja slao još prije dvije godine. Oni imaju snimljene sve moje mail poruke, odlazne, dolazne unatrag tri godine, otvarali su mi poštu', tvrdi Peratović kako ga je policija pratila posljednjih godina, kako je za to znao, ali mu je bilo teško dokazati. 

Svi dokumenti koji su mu poslani u posljednje vrijeme dobio je, kaže, s anonimnih email adresa. 

Na pitanje je li povod uhićenju pisanje o video zapisu Fatime Skule Peratović kaže kako misli da nije te da to ne može potvrditi.

'Mene su prozivali da sam ja autor te snimke, da je ja distribuiram, ja sam to sve demantirao i rekao kako sam ja s tom osobom napravio razgovor, nakon što je pretučena, i objavio ga još prije sedam godina'. 

Peratović je rekao kako ne zna točno za što ga policija tereti, kako se protiv njega još vodi postupak, te kako se svaka njegova izjava u ovom trenutku može koristiti protiv njega. 

>> Reporteri bez granica o uhićenju Željka Peratovića

>> Policija traga za osobama koje su Peratoviću dostavile tajne dokumente

>> HND najoštrije prosvjeduje zbog uhićenja novinara Peratovića

Peratović je na blogu, na Blog.hr servisu, objavljivao više delikatnih stvari pa je teško odrediti što je pokrenulo akciju njegovog uhićenja.

'Ja sam primjetio u nalogu koji je policija dobila od Državnog odvjetništva kako je ravnateljstvo SOA-e prije mjesec dana tražilo ubrzavanje procesa protiv mene, zato mogu zaključiti da su u SOA-i bili jako nervozni zbog mog pisanja, ne vjerujem zbog ovih dokumenata zbog kojih me se formalno tereti, nego zbog mog učestalog kritiziranja netransparentnog zapošljavanja u SOA-i', tvrdi Peratović.

Peratović kaže kako informacije koje je objavljivao, prema kojima su sigurnosne službe zapošljavale ljude koji nisu mogli proći sigurnosnu provjeru i bivše nogometaše, nikada nisu demantirane.

Kriminalistička policija PU zagrebačke je s nalogom za oduzimanje pokretnih stvari, 'posjetila' prostorije Nove TV, u kojima se nalazi i ured Blog.hr-a, kako bi uklonila tajne dokumente s Peratovićevog bloga.

Policija se s bloga izbrisala dva teksta s bloga, u jednom je objavljen dokument s prijedlozima britanske tajne službe POA-i kako će razbiti Gotovininu mrežu te što da poduzme u slučaju Petrač, a taj je dokument objavljen i u drugim medijima.

Peratović tvrdi kako su njegova kćer i supruga slijedeći tjedan trebale otputovati, te da bi sve bilo bezbolnije da je policija tada došla. Jučer su u stanu bile njegova punica, supruga i maloljetna kćer.

'Htjeli su me zastrašiti pritiskom na obitelj te u vrijeme kad Sabor ne zasjeda, pa nadležni odbor ne može reagirati. Malo su se preračunali'.

'Krivi im je tajming. Nisu računali da je u tijeku predizborna kampanja i da će se stranke ograditi od represije ove vrste. Ovako su mi učinili uslugu', izjavio je Peratović, gostujući u emisiji Tema dana Nove TV.

Podrška Peratoviću danas stiže sa svih strana, pa i od političkih stranaka, no on za to ne zna.

'Moj mobitel je i dalje u policiji, pa ne znam tko mi daje podršku.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene