Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MJESEC POSVEĆEN NJIMA

Svakog dana zauvijek odu dvojica: Bolest muškaraca o kojoj se u Hrvatskoj premalo priča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesec studeni posvećen je muškom zdravlju. Poseban naglasak je na karcinomu prostate, od kojeg sve veći broj muškaraca obolijeva i umire.

Da bi se rak otkrio u ranoj fazi, potrebna je brza i temeljita urološka obrada pacijenta. U tome itekako pomaže Centar za prostatu, jedini takav u Hrvatskoj, koji se nalazi na zagrebačkom Rebru.

Pročitajte i ovo Dan ružičaste vrpce povorka u centru Zagreba Obilježen dan borbe protiv zloćudne bolesti: "Mislila sam da se to meni ne događa, da je nemoguće" Vili Beroš Akcijski plan protiv raka Berošu javne kritike nisu dobro sjele: ''Nadam se da će objavljeni komentari u medijima biti upućeni na adresu koja tome i služi''

U Centru pacijent u jednom danu obavi sve potrebne urološke preglede.

"To znači da bolesnik dolazi na dogovoreni termin unutar 14 dana, gdje započinje obrada u toku jednog dopodneva. Na temelju nalaza, osnovnih laboratorijskih pretraga i uroflora, postavlja se dalje dijagnoza", govori Danijel Mrazovac, prim.dr.sc., Centar za prostatu.

Pacijenti na urološke preglede najčešće dolaze zbog tegoba s mokrenjem.

"Pacijenti mokre u ovu posudu iza nas, te možemo točno vidjeti njihov mlaz mokrenja i duljinu mokrenja, te na taj način objektivizirati njihov problem uistinu kakav je", govori Dinko Hauptman, dr.sc.

Prije godinu dana otvoren je Centar za prostatu. U tom je razdoblju pregledano i dijagnostički obrađeno 1500 pacijenata.

"Od toga je kod 400 pacijenata postavljena sumnja za biopsiju prostate, koja je i učinjena. I u 43 posto slučaja se pokazalo da ti pacijenti imaju rak prostate. Tako da smo kod oko 220 pacijenata dijagnosticirali rak prostate", govori Tomislav Kuliš, dr.sc. Centar za prostatu.

U Hrvatskoj na godinu od raka prostate oboli 1800 muškaraca.

"Svakoga dana dvojica muškarca u RH umru od raka prostate. Centar za prostatu je jedan novi koncept gdje smo zapravo otvorili vrata našim bolesnicima i na taj način im omogućili brzu dijagnostiku i efikasno liječenje", govori Željko Kaštelan, prof.dr.sc., Centar za prostatu.

U liječenju sudjeluje niz liječnika različitih profesija.

"Urolog, onkolog, patolog i radiolog. To su 4 osobe bez kojih se nijedan sastanak, nijedna rasprava o pacijentu ne bi smjela dogoditi", kaže Marija Gamulin, prim.dr.,voditeljica odjela za urogenitalne tumore.

Mjesec studeni posvećen je zdravlju muškaraca. Zbog toga liječnici pozivaju muškarce iznad 45 godina da obvezno naprave urološki pregled. Jer, brzom reakcijom, rak prostate može biti izlječiv. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene